Norrköping: Lyckad protest mot Sverigedemokraterna

Revolution Norrköping deltog idag i Klasskamp Östergötlands demonstration mot det borgerliga missnöjespartiet Sverigedemokraterna.

Protesten visas också i kvällens Östnytt. Inslaget börjar 30 sek in i sändningen.

Klasskamp Östergötlands rapport från dagen:

”Idag onsdagen den 15:e september skulle det borgerliga missnöjespartiet Sverigedemokraterna hålla ett torgmöte i centrala Norrköping. Torgmötet skulle vara en del i Sverigedemokraternas turné genom Sverige. Men planerna gick i stöpet. Tack vare den protest Klasskamp Östergötland utlyst, och tack vare de protester partiet mött på andra orter, förstod Sverigedemokraterna att deras möte i Norrköping skulle möta folkligt motstånd. Därför ställde de in torgmötet i sista stund – en feg och desperat taktik för att försöka dölja det faktum att folk är förbannade på dem.

Istället valde partiet att gömma sig i valstugan ett kvarter bort, men de fick inte vara ifred för det. Kring sjuttio personer gick till valstugan och visade sitt missnöje. Klasskamp Östergötlands medlemmar delade ut flygblad och höll plakat, med budskap som ”Behövs ännu ett borgerligt parti i riksdagen?”, ”Rösta rött mot rasismen!” och ”SD hatar facket och skiter i arbetarna – SD är arbetsgivarnas och företagens parti!”. Den handfull sverigedemokrater som stod och tryckte vid valstugan överöstes av kritiska frågor. Sverigedemokraternas svar var ofta luddiga och syftade till att förvirra debatten. Men det var många som såg igenom det. När en ung tjej konfronterade en arrogant sverigedemokrat med att det är klassklyftor och inte etniska klyftor som är Sveriges problem utbröt applåder i folkmassan.

Efter någon timme hade smygfascisterna fått nog och stängde igen valstugan. Vid det laget hade de flesta av deras lögner krossats av de som ställt dem till svars.

Under hela den tid aktiviteten pågick kom det fram på sin höjd två eller tre SD-sympatisörer. Det står klart att Sverigedemokraterna är ett parti som kan locka en del missnöjesröster, men de som aktivt kan stå upp för partiet är för närvarande lyckligtvis inte många.

Några som dock försvarade Sverigedemokraterna var polisen, som oprovocerat grep en kille efter det att en sverigedemokrat börjat skrika till honom att han ”flåsade honom i örat”. På grund av alla människor som omgav valstugan var det inte konstigt att det blev lite trångt. Sverigedemokratens utspel var omotiverat. Polisen valde ändå att gripa killen som sverigedemokraten skrek åt. Om polisen nu skulle ha gripit någon skulle de förstås ha gripit den hysteriska sverigedemokraten. Den gripna killen fördes bort och trakasserades en stund innan han släpptes, under förevändning att han lämnade platsen. Även en annan kille blev gripen utan anledning. Denna gång knuffade polisen in en tjej i killens rygg, varpå han undrade vad de höll på med. Då grep de honom och förde iväg honom. Det skulle inte förvåna oss om poliserna i fråga röstar på SD.

Polisrepression eller inte; Sverigedemokraterna måste avslöjas. Inte bara för sin rasism, utan lika mycket för sin borgerliga politik. Partiet säger sig värna svenska arbetare och låginkomsttagare, men under skalet är det samma gamla högerspöke, som gärna försämrar för vanligt folk.

Slutligen måste det sägas att dagen var lyckad. Norrköpingsborna ska vara stolta över denna protest. Vi i Klasskamp Östergötland vill tacka alla deltagare och hoppas att folk tar med sig en viktig lärdom från denna dag: Motstånd lönar sig.”

Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Antirasism, Rapport. Bokmärk permalänken.