NMR: Sverigedemokraterna totalt utbuade i Uppsala och Stockholm

Demonstrationsbild 1

Revolution-medlemmar deltog i dag i Nätverket mot Rasisms protest mot Sverigedemokraterna i Stockholm. Här är NMR:s rapport om händelserna där, och i Uppsala. Fler bilder längst ned i artikeln.

Sverigedemokraternas torgmötesturné landet runt har tydligt visat att det finns en växande frustration över partiets frammarsch mot riksdagen – och en stark vilja att bemöta rasismen då den sticker upp sitt fula tryne. Hundratals har slutit upp med kort varsel i städer som Malmö och Göteborg och mer eller mindre omöjliggjort för partiet att få sprida sin rasistiska propaganda. Efter en vecka av misslyckanden runt om i landet var turen kommen till Uppsala och Stockholm.

Även här fick vi bevis på att det finns många som är beredda att stå upp mot SD. I Uppsala samlades hundratals vid Celsiustorget under förmiddagen och häcklade de frustrerande SD:arna. Partiets ordförande Jimmie Åkesson fick inte mycket sagt när han försökte ta till orda.

När turen var kommen till Stockholm beslöt partiet att med kort förvarning förlägga torgmötet tre timmar tidigare än den utannonserade tiden. Bland antirasister började informationen om att SD flyttat sitt torgmöte att spridas först någon timme innan torgmötet skulle börja. Trots det korta varslet slöt hundratals snabbt upp för att protestera mot rasisterna.

Polisen hade mycket effektivt ringat in hela den plats där SD:arna skulle beredas utrymme (ovanför Plattan vid en ingång till Kulturhuset). Det handlade om ett tjugotal piketbilar, ett antal hästar och hundratals poliser.

Antirasister strömmade in från alla håll och omringade torgmötet vid polisavspärrningarna. Stämningen var god och högljudd. Slagord som skanderades var ”Inga rasister på våra gator” och ”Inga rasister i riksdagen”.

Åkesson kunde bara med svårigheter genomföra sitt tal. Inte många andra än de närmast sörjande kunde höra vad han sade. Ljudbilden dränktes fullständigt av högljudda vuvuzelor och burop. När partiordföranden efter det misslyckade anförandet snabbt hoppat in i sin bil fortsatte protesterna, nu riktade mot partiets valstuga. Några ägg kastades mot SD:arna, som snabbt fick understöd av polis. Polisen kunde sedan bara med viss svårighet trycka bort de demonstrerande från bilvägen. Protesterna fortsätter i skrivandets stund.

Många är de liberaler som förfasat sig över hur Sverigedemokraterna ”behandlats” av den radikala antirasistiska vänstern. De gör gång på gång gällande att SD:s demokratiska rättigheter måste respekteras, och att partiet måste ha rätt att ge uttryck för sina åsikter på samma villkor som andra partier, att det är odemokratiskt att överrösta dem osv.

Dessa argument kan anföras för att försvara vilka åsikter som helst, även de som inte borde försvaras. Rasism är inte vilken åsikt som helst, och även om man som Sverigedemokraterna ger den en mer lättsåld förpackning (”ansvarsfull invandringspolitik”) så är SD:s kampanj när det kommer till kritan ett upprop för ett ökat förtryck av invandrare och flyktingar. Att SD ägnar sig åt öppen rasism kan ingen som följt partiets kampanj tvivla på. Kampanjfilmen som partiet försökte få med i TV4 är kanske det tydligaste exemplet. SD-politikern Tomas Karlsen prat om invandrares aggressiva gener ett annat.

Deras politik skiljer sig från de övriga partiernas i den meningen att den signalerar ett verkligt hot mot demokratiska rättigheter. Att överrösta dem och dränka deras propaganda med burop och häcklande – det handlar om att markera mot rasismen och försvara våra demokratiska rättigheter.

Nätverket mot Rasism

Demonstrationsbild 2
Demonstrationsbild 3
Demonstrationsbild 4

Detta inlägg publicerades i Antirasism, Rapport, Stockholm. Bokmärk permalänken.