Ur nr.2/2009: Därför är det rätt att stoppa matchen!

Häng med och stoppa Israelmatchen i Malmö 6-8 mars!

Vi minns alla TV-bilderna från Israels militära anfall på Gazaremsan i januari: barn som dödats, gråtande familjer sittandes i ruinerna efter det som en gång var en by, blod som rinnner på Gazas gator. Vi var många som marscherade då – i hela världen slöt folk upp för att protestera mot ännu ett övergrepp på det kämpande, palestinska folket. Som förevändningen för slakten hävdade Israel att de måste sättta stopp för de raketer som rörelsen Hamas skickar mot Israel. Och visst är inte vi kommunister några anhängare av den taktiken: raketanfall drabbar mestadels civila, är osäkra och gör det lätt för Israel att skapa opinion mot palestiniernas kamp. Men man måste se längre än Israels lögner. Under kriget mot Gaza dödades 1 334 palestinier (varav 940 civila, många barn), och tusentals fler skadades. Samtidigt dödades 13 israeler, varav tre civila. Och mot Hamas fåtal raketer, som dödat något tiotal israeler, måste Israels dagliga, massiva terror och förtryck av palestinierna ställas. Det är orsaken till raketerna.

Teveteamen kanske har lämnat Gaza för tillfället – men vem vet när nästa krig blossar upp, med en ny högerregering på uppsegling i Israel? Och förtrycket av palestinierna pågår också när det inte är öppet krig. Varje dag tvingas det palestinska folket genomlida säkerhetskontroller, omotiverat våld, utegångsförbud, rasism, och en enorm mur som byggs enbart för att bestjäla dem på användbara landområden.

Vad gjorde då våra ”humanitära” borgare under krisen? De krävde besinning – på båda sidor. Palestinierna måste sluta upp att göra motstånd mot slakten, tyckte man. Alla, från Obama till Reinfeldt, står mer eller mindre på det totalt överlägsna Israels sida. På imperialismens sida.

I den situationen måste alla kommunister och anti-imperialister visa sin solidaritet med palestinierna. Vi måste påminna den israeliska arbetarklass om vad ockupationen innebär. Ett sätt att göra det på är en bojkott av den rasistiska apartheidstaten Israel. Redan nu möts Israels representanter överallt de kommer av protester som skokastningar och demonstrationer. Inte för att de är judar, som vissa borgerliga skribenter gärna vill ha det till – utan för att de är blodstänkta representanter för en av de mest brutala förtryckarstaterna i vår tid. Nyligen publicerade ett stort antal israeliska akademiker ett ”upprop från insidan”, ett krav på bojkott av Israel. Allt det här är bra, och mer sådant behövs.

Ett bra tillfälle att visa Israel att världens arbetare inte tänker låta dem fortsätta med allt som vanligt medan palestinierna lider är då Israel ska spela en tennismatch – inom Davis Cup – här i Malmö. Ska israeliska toppspelare få glassa runt på planen med svenska stjärnor medan förrycket pågår hemma i Israel? Självklart inte! REVOLUTION ansluter sig till den växande skara av organisationer och folkrörelser som säger att det är nog nu.

Tillsammans med anti-imperialister och vänsterfolk från hela Sverige kommer vi att göra allt för att se till att matchen stoppas. Billigt boende i Malmö kommer att ordnas, och bussresor från t.ex. Stockholm är på gång. Gå tillsammans med oss i Malmö – solidaritet med den palestinska frihetskampen – STOPPA MATCHEN! Matchen ska stoppas – Baltiska hallen, 6-8 mars 2009. Se REVOLUTIONs hemsida eller www.stoppamatchen.se för mer och uppdaterad information.

Det här inlägget postades i Antiimperialism, Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s