Uttalande om händelserna i Fittja

Polisen trakasserar förortens ungdomar

Under förra veckan drabbade ett stort antal ungdomar samman med polis i Fittja, en Stockholmsförort på röda linjen. Den utlösande faktorn var de trakasserier som polisen har utsatt ungdomar på Fittjas ungdomsgård för. Polisen valde efter en isolerad händelse att behandla alla som befann sig på ungdomsgården som brottslingar, helt godtyckligt och utan någon som helst respekt för ungdomarnas integritet tvingades samtliga till visitering och legitimering.

Kravallerna måste sättas i sin sociala kontext

Svaret på polisens sviniga beteende blev ett utbrott av oroligheter när ungdomarna tog till gatorna för att slå tillbaka. Det här motståndet är en legitim reaktion på den allt annat än ovanliga rasistiska och godtyckliga behandlingen som polisen utsätter förorternas ungdomar för. Oroligheterna i Fittja är en fortsättning på de kravaller som pågick i Rosengård i Malmö tidigare i år och de måste sättas i relation till den ekonomiska krisen som innebär att kapitalisterna tvingar arbetarklassen, och speciellt arbetarklassens ungdomar, att betala med enorm arbetslöshet och ökande nedskärningar. Det leder till en ohållbar situation för förortens ungdomar och det krävs inte mycket för att bägaren ska rinna över.

För en varaktig rörelse som kan kämpa för bestämda mål

Revolution försvarar ovillkorligen ungdomars rätt att slå tillbaka mot polisen och göra sina röster hörda. Kravallerna i Fittja är ett resultat av ungdomarnas vilja till kollektivt agerande och motstånd mot polisen, men bristen på organisering reducerar dem till att vara spontana uttryck för frustration och motstånd som fort kommer att ebba ut. Vandaliseringen av bilar t.ex., har inget politiskt värde utan hjälper till att förfrämliga ungdomsupproret från många arbetare som i annat fall förmodligen hade kunnat vinnas till en gemensam plattform mot kapitalismen. För att skapa en varaktig rörelse som kan kämpa för bestämda mål krävs största möjliga organisering, annars står vår kamp inför en allvarlig risk att omkullkastas av polisen.

Polisen lämna förorterna ifred

Revolution ser kravallerna i Fittja som ett försök att slå tillbaka mot polisens godtyckliga och ofta rasistiska behandling av förortsungdomar, vi kräver att polisen lämnar förorterna ifred och vi uppmuntrar till politisk organisering för att bygga en antirasistisk rörelse som kämpar mot den kapitalistiska ordningen som när allt kommer omkring bara erbjuder arbetarklassen, och i synnerhet dess ungdomar, social och ekonomisk misär.

  • Polisen ut ur förorterna, för ett slut på trakasserierna av de unga.
  • Jobb åt de arbetslösa, upprustning av förorterna, för fritidsgårdar i förorterna styrda av de unga själva, och rätten till en meningsfull vardag.
  • Tvinga de rika att betala!

– REVOLUTION Sverige

Se även:

Tid för motstånd! Gå med i NMR!

Polisen måste bort

Det här inlägget postades i Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s