Rapport: Demonstration till försvar för kollektivavtalen

Demonstrationsbild

Demonstranter trotsar vinterkylan. Fler bilder längst ned i artikeln.

Igår, den 18 november, kallade Landsorganisationen i Sverige (LO), som organiserar alla de stora arbetarfackförbunden, till demonstration utanför riksdagen i Stockholm. Kraven från LO:s sida var fler utbildningsplatser, särskilda insatser för unga arbetslösa och offentliga satsningar för fler jobb, 80 procent i ersättning i a-kassan, högre tak, rätt till deltidsstämpling och sänkta avgifter, och att kollektivavtalen ska gälla lika för alla på arbetsmarknaden i Sverige. Självklart var kamrater från REVOLUTION i Stockholm på plats.

Tillsammans med våra kamrater från Arbetarmakt och runt 800 fackliga aktivister trotsade vi vinterkylan för att protestera mot de senaste angreppen mot de svenska kollektivavtalen. Facklorna, kaffet och mackorna som delades ut av LO-funktionärerna hjälpte till att värma oss i mörkret.

Som sagt handlade demonstrationen om att skydda den ”svenska modellen” med kollektivavtal — det vill säga, där kapitalisterna lockas att hålla lönerna på någorlunda resonabla nivåer och i viss grad respektera arbetarnas rättigheter mot att facken å sin sida lovar att hålla sig lugna och inte gå i konflikt.

Och kollektivavtalen är verkligen hotade, något som inte minst drabbar unga arbetare. På sistone har EU från central nivå flera gånger ifrågasatt de svenska kollektivavtalen. I december förra året dömde EU att det lettiska företaget Laval, som utförde arbete i Vaxholm och betalade sina lettiska arbetare enligt den mycket lägre lettiska löneskalan, hade rätt att göra så. När Sverige gick med i EU var det efter ett löfte från EU:s sida om att de rättigheter den svenska arbetarklassen har vunnit genom hård kamp skulle respekteras. Men vem hade väntat sig att de höga herrarna i EU skulle stå vid sitt ord?

Nästa attack från borgarna i EU:s sida är Lissabonfördraget. Enligt detta fördrag ska kapitalets ”rörlighet”, kapitalisternas rättighet att suga ut arbetare på vilka villkor som helst, konsekvent överordnas allt annat. Det vill säga: svenska fack kan glömma att några undantag kommer att göras här i kapitalisternas hets mot botten. Egentligen borde fördraget vara dött; det har redan röstats ned i en folkomröstning i Irland, och alla medlemsländer måste godkänna det för att det ska gå igenom. Men om man röstar ”fel” i EU går processen vidare ändå, och imorgon kommer socialdemokrater och moderater att göra gemensam sak för att rösta igenom det i den svenska riksdagen. Eftersom det krävs 75% majoritet för att rösta igenom ett såhär stort förslag räcker det med att några socialdemokrater byter sida och röstar mot fördraget tillsammans med miljöpartiets och vänsterpartiets representanter för att det ska falla. Men det är tveksamt om så kommer att ske.

Var kommer då LO in i detta? Borde inte en demonstration till försvar för kollektivavtalen kräva att socialdemokraterna, som säger sig vara ett parti för arbetarklassen, röstar för våra intressen? LO-topparnas linje är, från kongressen i juni, att riksdagen borde vänta med att rösta igenom Lissabonfördraget tills en utredning om hur det skulle påverka svensk arbetsrätt är färdig, i december. Men Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, lade i sitt tal inte fram några krav på att socialdemokraterna ska fälla det arbetarfientliga förslaget. Även Mona Sahlin syntes till på demonstrationen, och verkade inte heller låtsas om det hela.

Att LO kände sig tvingade att kalla till demonstrationen är ett tecken på pressen underifrån från LO-gräsrötterna. Flera LO-distrikt har också uppmanat till en nej-röst imorgon.

Tillsammans med kamrater från Rättvisepartiet Socialisterna och många andra drog REVOLUTION igång talkörer på temat ”dumpa Lissabon — inte lönerna” efter att Wanja Lundby-Wedin hade talat.

LO-medlemmar och socialdemokrater borde kräva av sina ledamöter att de fäller det här borgerliga, arbetarfientliga fördraget!

Mer läsning: Masskamp kan rädda kollektivavtalen, ur Arbetarmakts nyhetsbrev.

Wanja Lundby-WedinWanja Lundby-Wedin försöker snacka bort angreppen mot arbetarna

Harri Taliga, ordförande i estländska LOHarri Taliga, ordförande i estländska LO

Till försvar för kollektivavtalen

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp, Rapport, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s