REVOLUTION USA om presidentvalet

Obama

Ett uttalande om det amerikanska presidentvalet från våra kamrater i REVOLUTION USA.

Det senaste amerikanska presidentvalet var utan tvekan historiskt. För första gången i USA:s historia har det amerikanska folket röstat fram en svart president. Obamas kampanj lovade att ge hopp och förändra livet för alla amerikaner, och lyckades rycka miljoner människor ur sin apati inför politik.

Den massiva registrering av nya väljare och det stora rösteantalet, speciellt bland ungdomar och etniska minoriteter, verkar i alla fall för närvarande ha vänt det politiska ointresse som tyvärr har varit vida spritt i det amerikanska samhället. För de senare grupperna, som är några av de fattigaste och mest uteslutna i samhället, verkade Obamas budskap ha en extra vikt. Nyhetsrapporteringar från hela landet visar att många afro-amerikaner lade sin röst för att välja någon som kommer att kämpa för dem, och som kommer att bekämpa den rasism som genomsyrar landet. Dessa grupper kan dock inte avgöra ett presidentval på egen hand. Landet över kom väljare från alla etniska grupper, åldrar och politiska tillhörigheter till vallokalerna i rekordantal för att rösta. När de gjorde det sände de också ut ett tydligt budskap: folket ville inte bara ha en klar brytning med Bush-administrationen och dess katastrofala politik, utan avvisade också Clinton-Bush-dynastin och dess anhängare.

Trots allt det Obama symboliserar måste man också ta med det system han och hans administration kommer att arbeta inom i beräkningen. Det amerikanska tvåpartisystemet, som Obama nu ska ta ledningen för, är byggt på en kapitalistisk grund. USA:s ockupation av Irak är ett exempel på detta. Hittills har nära 600 miljarder dollar tagits från de amerikanska skattebetalarna, arbetande män och kvinnor, för att bekosta kriget. Under de senaste åtta åren har Bush-administrationen, och den medskyldiga kongressen, använt pengar från den amerikanska arbetarklassen för att bekosta ett alltmer impopulärt imperialistiskt krig. Och en stor del av dessa pengar har dessutom gått rakt i kapitalisternas fickor. Genom regeringens kontrakt med privata företag har krigsprofitering blivit en både extremt vinstgivande och vidrig affärsverksamhet. Det militärindustriella komplexet och dess politiska inflytande kommer att göra det extremt svårt för Obama att leva upp till de flesta av de sociala och ekonomiska löften han gjorde under kampanjen. Innan ett enda program för att underlätta sociala missförhållanden kan komma igång förväntas Obama lösa katastrofen i Irak och samtidigt underlätta livet för arbetarklassen. Om han gör det kommer han att skrämma bort sina mest inflytelserika anhängare och ekonomiska bidragsgivare, borgarklassen. Han har lovat att skydda ”medelklassen” i debatt efter debatt. Endast tiden kan avgöra om han kommer att kunna stå vid sina ord.

Finansmarknaden är i ruiner, arbetslösheten högre än den varit på 14 år, och antalet tvångsförsäljningar av amerikanska hem blir allt vanligare – den amerikanska arbetarklassen står inför en dyster framtid. Men arbetarklassen i stort är hoppfull, trots den ekonomiska kaosen. När Obama nu har valts till president tror amerikanerna att han är en man som inte bara kan lätta de nuvarande problemen, utan faktiskt lösa dem. För att komma åt landets växande sjukvårdskris har han lovat överkomlig sjukvård till 47 miljoner oförsäkrade amerikaner. För att hjälpa studenter ur lånefällan har han utlovat skatteunderlättnader på 4000 dollar (32 000 kr). För att stödja de fattigaste arbetarna har Obama vidare lovat att öka stödet till barnfamiljer, höja minimilönen och införa skatteunderlättnader för låginkomsttagare. Det är tydligt att de löften Obama har gjort under sin kampanj måste infrias. Arbetarklassen har inte tid att vänta på den förändring de har lovats ska komma. De måste mobiliseras för att tvinga igenom den förändring de behöver.

Om sådana kollektiva krav lyfts fram och arbetarklassen pressar både presidenten och kongressen att genomföra de utlovade förändringarna kommer det tveklöst att bli tydligt var politikerna egentligen står. Obamas politik kan se ut som att den stödjer den amerikanska arbetaren, men är i själva verket ganska företagarvänlig. Reformerna kommer förmodligen inte att genomföras som de har utlovats, om ens alls, på grund av det nära förhållandet mellan regeringen och privatkapitalet. Folket måste inse att inget borgerligt parti, speciellt inte det så hyllade demokratiska partiet, kommer att genomföra de sociala reformer miljontals människor är i desperat behov av. Vad amerikanska arbetare, invandrare och ungdomar behöver är ett arbetarparti – ett parti som är oberoende från demokraterna och som kan genomdriva sin egen politiska agenda. Under de kommande månaderna och åren med Obamas administration kommer det att finnas gott om möjligheter för folket att hålla presidenten vid sina ord. Han kommer, liksom alla andra presidenter, att smita från sina storslagna löften om jämlikhet, generositet och rättvisa. Arbetarklassen måste dock inte bli desillusionerade när de ställs inför samma slags regering som förut; istället måste detta ses som en möjlighet att hitta ett sant, revolutionärt alternativ. De kommer att få stöd av miljoner invandrare, ungdomar, antikrigsaktivister och socialister från hela landet som desperat vill ha en riktig förändring.

REVOLUTION USA

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp, Internationell kamp, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s