Rapport: Möte om G8 på ABF

Ca 30 personer, inklusive en reporter från Sveriges Radio, besökte REVOLUTION:s och Arbetarmakts möte på ABF-huset i Stockholm.

Matthias, medlem i Arbeitermacht (tysk sektion av Förbundet för Femte Internationalen) och fackligt aktiv metallarbetare i Stuttgart, inledde med att berätta om G8-mötets betydelse för den tyska borgarklassen. Denna strävar efter att Tyskland ska bli den ledande imperialistiska stormakten i EU och sedan några år tillbaka pågår en omfattande nyliberal offensiv för att angripa arbetarklassens levnadsstandard och på så sätt öka det tyska kapitalets vinster. 

G8-toppmötet innebär ytterligare en chans för Angela Merkels regering att driva projektet framåt. Därför, betonade Matthias, är det av största vikt att den tyska vänstern och arbetarrörelsen mobiliserar och försöker sätta stopp för Merkel och de andra G8-ledarna. Därtill är G8-protesterna ett bra tillfälle för rörelsen att diskutera och debattera vilket program vi behöver i kampen mot mot borgarnas nyliberala attacker.

Han berättade också om den våg av repression som mötte vänstern förra veckan (som vi skrivit om på revolution.se) och vad polisens uppladdning betyder för de protesterande i Rostock. Polisattacken mot 40 vänsterlokaler har blivit något av ett fiasko – det enda man kunnat hänvisa till är några tomma flaskor och ett urverk vilket sägs utgöra material för en bomb, vilket framstått som mycket godtyckligt. Men nu är risken stor att polisen, delvis för berättiga dessa provokationer och delvis för att sätta ner foten mot rörelsen, kommer att försöka provocera fram bråk för att få en förevändning att gå på offensiven. Därför, betonade Matthias, är det viktigt att de som beger sig till Rostock organiserar sig på ett bra sätt. Detta blir ännu viktigare med tanke på att mycket av den gemensamma planeringen inför Rostock inom den tyska vänstern skett på ett mycket byråkratiskt sett vilket innebär lite inflytande för vanliga aktivister.

Gunnar från REVOLUTION talade sedan om den politiska utmaning som möter aktivister i Rostock. Han började med att summera kampuppsvinget i Europa och globalt de senaste två åren. I Europa har flera viktiga försvarsstrider ägt rum varav kampen mot CPE-lagstiftningen var den mest omfattande. I Sydamerika har vänsterpopulistiska ledare valts fram av massrörelser och arbetaruppror har ägt rum i Oaxaca i Mexiko och i Cochabamba i Bolivia. Samtidigt har USA:s hegemoni kraftigt börja ifrågasättas i och med motgångarna i Irak och Afghanistan samt Israels nederlag mot Hisbollah.

Trots detta sitter de borgerliga regeringarna vid makten i flera länder och vänstern har inte lyckats formulera en klar motstrategi. Gunnar tog upp de förräderier som de olika partierna i Europeiska Väsnterpartiet gått med på och framhöll bl.a. Rifondazione Communistas roll i Italien, där partiet efter att tidigare ha lovat den antikapitalistiska rörelsen att man inte skulle ställa upp på att stödja en borgerlig regering nu precis gör detta i och med stödet till nyliberalen Romano Prodi och även röstar för krigskrediter för italiensk truppnärvaro i Afghanistan och i södra Libanon.

Gunnar fortsatte sedan att tala om bristen på perspektiv för många vänstergrupper när det kommer till hur man ska utmana socialdemokratins kris och staka ut en väg för seger mot borgarna. Han avslutade med berätta om hur REVOLUTION planerar att ingripa i G8-protesterna. Dels handlar det om att ta debatten med dom som tror att det är möjligt att få G8-ledarna att lyssna på rörelsen. Sådana illussioner är meningslösa och direkt kontraproduktiva. G8-mötet kan inte ges någon legitimitet och borde stoppas.

Men REVOLUTION kommer också att utnyttja tillfället till att försöka samla ungdomar i rörelsen för att tillsammans diskutera och debattera om ungdomars kamp för att göra våra röster hörda i rörelsen. Vi tror att ungdomars självständiga deltagande i en revolutionär internationell organisation, en ungdomsinternational, skulle kunna spela en nyckelroll i kampen för ett globalt parti för socialistisk revolution – en Femte International.

SR Ekots radioinslag om vårt möte kan man läsa och lyssna på här: http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1379445

Annonser
Det här inlägget postades i Rapport, Stoppa G8. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s