Rapport: Tusentals stockholmare mot rasism och högerpolitik

Samling på Sergels torg

Gemensam rapport från Revolution och Arbetarmakt.

Tusentals stockholmare tågade i dag mot riksdagen i en massdemonstration mot rasism och nedskärningspolitik. Revolution fanns naturligtvis på plats för att höja vår röda fana och börja byggandet av en antirasistisk massrörelse.

Höstsolen sken över Plattan i Stockholm när tusentals stockholmare av alla åldrar fyllde torget för att delta i demonstrationen mot rasism och nedskärningspolitik arrangerad av Stockholms Antirasistiska Kulturförening (STARK), Septemberalliansen och olika Facebook-grupper.

Tidigare samma dag öppnade riksdagen för säsongen, och medan rasister i slips intog sina platser bredvid de borgare som gjort deras frammarsch möjlig tog vi kampen där det räknas – på gatorna. För oss i Revolution var dagens aktiviteter startskottet för att bygga en bredare rörelse som kan slå tillbaka varje rasistiskt förslag, oavsett avsändare, och den borgerliga politik som försöker splittra arbetarklassen.

En elevstrejk inledde dagens protester, och tydligen också en ”psykisk attack” mot SD. På kvällens demonstration samlades vi tillsammans med Arbetarmakt-kamrater för att sälja det pinfärska nya numret vår tidning (ladda ner gratis här), sprida STARK:s flygblad och lyssna på de tal som inledde demonstrationen.

Från talarstolen hördes bl.a. palestinaaktivisten Dror Feiler, som gjorde klart att kampen inte är avslutad bara för att SD-rasisterna nu sitter i riksdagen, Bilbo Göransson från Septemberalliansen, som manade till motstånd mot den borgerliga regeringen, Ruben Tastas-Duque från SAC:s Register, som berättade om kampen för rättvisa åt Berns-arbetarna, med många flera. Dessutom bjöds det på musik.

Tyvärr var kanske tiden som gick åt olika tal, både på Plattan och på Mynttorget, lite väl lång, även om talarna tog upp många viktiga frågor och perspektiv på kampen vi står inför.

I talarstolen ställde sig efter en stund även Vänsterpartiledaren Lars Ohly, som ju på valnatten sa att det är dags att bygga en antirasistisk rörelse på gator och torg. Ohly har också sagt, i Dagens Nyheter, att Fredrik Reinfeldt är en ”oerhört övertygad antirasist”. ”Vi är på samma sida”, sa Ohly om Reinfeldt och kampen mot rasismen.

Där håller vi i Revolution tyvärr inte med Ohly. För vad är det som bäddar för rasism i samhället om inte borgerlig nedskärningspolitik och den massiva sociala utslagning som fyra års alliansregering har orsakat? Är det bara en slump att Sverigedemokraterna vuxit de år – under både socialdemokratisk och öppet borgerlig regering – som man angripit arbetarklassens livsvillkor? Är det en ”övertygad antirasist” som Reinfeldt som för en immigrationspolitik som går ut på att avvisa, avvisa, avvisa och allt mer stänga gränserna för de som ens lyckas ta sig in i EU? Och hur är det med Folkpartiet Slöjförbud-språktest-låglönejobb-liberalerna? Är de också antirasister?

Någon liberal gråter säkert en skvätt över hur de tusentals fredliga antirasisterna trampade på rasisternas heliga ”yttrandefrihet”. För det första har vi rätt att visa vår mening, och för det andra har borgarna aldrig låtit sådana saker som yttrandefrihet hindra dem från att i alla år, i alla stora medier och på våra jobb och skolor, spy ut sin kapitalistiska, rasistiska sörja. Nu var det vår tur att försvara oss. Att SD nu sitter i riksdagen, och alliansen i regeringen, gör inte att vi måste avsäga oss vårt försvar och vår solidaritet mot deras attacker i fyra år.

Rasismen är bara ännu ett sätt för överheten att splittra och disciplinera arbetarklassen. Det är som arbetare vi måste bekämpa den, och det system som tjänar på den. Vi skiter i om det är SD som försöker splittra oss genom att piska upp hat mot muslimer, eller andra borgare genom privatiseringar och nedskärningar. Vi måste slå tillbaka alla försök! Bara så kan vi stoppa rasismen.

Detta talade STARK:s talare Gunnar Westin om. Han berättade om hur STARK nu börjar bygga en antirasistisk massrörelse på skolor, arbetsplatser och i bostadsområden, över hela landet, som kan konfrontera rasisternas och borgarnas politik. En rörelse öppen för alla, och där politiken och aktiviteterna bestäms av medlemmarna själva i demokratiska strukturer, utan att etablerade partier får all makt över organisationen. STARK siktar bland annat på en antirasistisk konferens i november för att samla en landsomfattande rörelse. Det arbetet kommer Revolution att delta aktivt i, och vi är stolta över att vara en del av STARK, som fick en så bra start denna måndag.

Närmast planeras ett stormöte för alla som tillsammans med oss vill börja byggandet av en gräsrotsrörelse mot SD och högerpolitiken – nu på onsdag kl. 18 på ABF-huset i Stockholm. Det är dags att arbetarrörelsen på allvar tar upp kampen mot rasismen och högern.

Vid avslutningen på Plattan lästes solidaritetshälsningar upp från flera fackklubbar, som vet vad splittring av klassen innebär och vad borgerlig politik verkligen betyder.

Vår banderoll- Kamp mot rasism- klass mot klass

När demonstrationen började gå var det en bred, folklig och arg skara som rörde sig över Stockholms gator. I vimlet syntes bland andra kamrater från Socialistiska partiet, Rättvisepartiet socialisterna, SUF, SAC-Syndikalisterna, Revolutionära Fronten och även Ung Vänster, SSU och LO. Med flera.

Revo-blocket, för dagen förstärkt med kamrater från Norrköpingsgruppen, höll igång med trumslagare, megafon och slagord – Inga rasister på våra gator! Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet! Stoppa rassarna i Konsum-kassarna! En populär ramsa i hela demonstrationen, med tanke på att sha-la-la verkar vara rassarnas nya heil, var också: Ut med Jimmie – Sha-la-la-la-la!

På plats på Mynttorget följde fler tal, och vi pratade med demonstrationsdeltagare från olika organisationer såväl som tidigare icke-organiserade som upprörts över SD. Alla verkade sugna på att fortsätta kampen, och många vi pratade med ville veta hur de kunde fortsätta vara aktiva i antirasistiskt arbete.

Det blev en del mindre konflikter med snuten, som storsatsat med massor av piketbussar och kravallsugna robocops, och under kvällens lopp bland annat roade sig med att gå runt och haffa enskilda demonstrationsdeltagare.

På Mynttorget spelade bland annat en sambaorkester och Highwon-kollektivet, och någon hade med sig gatkritor, som snabbt användes för att göra riksdagstrottoaren lite mer antirasistisk.

Kampen är inte över – den fortsätter i höst. Nu bygger vi en antirasistisk massrörelse som kickar högern dit de hör hemma! Vi vill se en antirasistisk grupp på varje skola och i varje förort!

REVOLUTION Stockholm

Detta inlägg publicerades i Anti-borgerligt, Antirasism, Rapport, Stockholm. Bokmärk permalänken.