Obegränsad generalstrejk nu! Iran behöver revolution!

Nedan följer ett uttalande om kampen i Iran från REVOLUTIONs internationella sekretariat:

De senaste veckorna har arbetare och förtryckta över hela världen kunnat bevittna den modiga kampen från det iranska folket mot den religiösa Mullah-diktaturen. Hundratusentals har återkommande tagit till gatorna dag efter dag trots den brutala repressionen från regimens väpnade styrkor, som tills nu kanske dödat fler än 150 protesterande.

Kampuppsvinget i Iran är av historiska proportioner. Aldrig förr under diktaturens historia har protesterna varit så kraftfulla. Rörelsen representerar en verklig möjlighet att bli av med den. Frågan är nu hur massprotesterna ska kunna omvandlas till en faktisk revolution som störtar den islamiska republiken!

Den internationella socialistiska ungdomsorganisationen REVOLUTION står fast i sin solidaritet med de protesterande i Iran. Vi uppmärksammar att denna rörelse i stor utsträckning utvecklats till en rörelse riktad mot hela regimen. Vi uppmanar alla progressiva aktivister, arbetare och ungdomar att göra allt de kan för att stödja rörelsen och för att skapa tryck mot regimen. Vårt råd till rörelsen i denna farliga situation präglad av repression – vårt svar på frågan om hur protesterna kan omvandlas till revolution – är följande:

Först och främst borde ingen tillit sättas till Mousavi och hans allierade! De representerar inte den iranska oppositionen. Mousavi var en av mördarna som hjälpte till att bygga upp diktaturen på 1980-talet. Han representerar en del av den härskande klassen som vill ändra maktbalansen inom regimen till sin egen fördel – han vill inte störta den. Detta gör honom till en farlig allierad till proteströrelsen! Minns hur Khatami 1999 förrådde studenterna, som lämnades till tortyr och avrättningar i fängelserna.

För det andra behöver gatuprotesterna utvecklas till en samordnad attack på hela regimen. Om rörelsen in lyckas med detta, kommer den sannolikt att dränkas i blod av statens väpnade styrkor. Den brännande frågan nu, om rörelsen inte ska förlora sitt initiativ, är behovet av en OBEGRÄNSAD GENERALSTREJK. För att den ska bli effektiv, och ett medel för att vidareutveckla kampen mot regimen, måste rörelsen förmå att dra in arbetarklassen och Irans förtryckta majoritet i kampens förgrund. Med arbetarklassens fulla deltagande i rörelsen kan styrkeförhållandena snabbt svänga om till fördel för revolutionen. Självklart kommer en generalstrejk också att resa frågan om vem som härskar i Iran – ska det vara en odemokratisk regim som attackerar alla kritiska röster eller ska det vara de förtryckta samhällsskikten: arbetarna, bönderna och de fattiga. En ny arbetar- och bonderegering baserad på demokratiska organ som representerar arbetarna och bönderna måste etableras. Bara en sådan regering kan representera arbetarnas och böndernas vilja.

Att involvera arbetarklassen i rörelsen är en uppgift som kräver ett medvetet handlande: revolutionärer måste kämpa för ett handlingsprogram som syftar till att sammanföra kraven på demokrati med arbetarklassens ekonomiska och sociala krav. Ett sådant borde vara fokuserat på följande:

–    Bygg shoras/aktionsråd på varje arbetsplats, i varje universitet och på bland fattigbönderna på landsbyggden.
–    Kämpa för en obegränsad generalstrejk. Gå till soldaternas baracker och övertyga dem om att kampen för jämlikhet, rättvisa och ett värdigt liv också ligger i deras intresse. Beväpna arbetarna och ungdomen för att möjliggöra försvar av demonstrationer, strejker, och för att kunna krossa Basiji och regimens revolutionära garden.
–    Kräv och kämpa för arbetarnas rätt att organisera fria fackföreningar och partier.
–    Krossa könsapartheid. Full jämlikhet för kvinnor och sexuella minoriteter.
–    Kämpa för självständighet upp till separation för Irans förtryckta nationella minoriteter.
–    För en konstituerande församling för att bli av med Mullah-regimen, som involverar alla de förtrycktas partier och representanter för att utveckla en konstitution i arbetarnas, studenternas, böndernas, kvinnornas och de förtryckta nationella minoriteternas intresse.
–    Kämpa för ett massivt projekt av statliga investeringar i meningsfulla arbeten för att bekämpa arbetslösheten och fattigdomen. Mullah-kapitalisterna borde tvingas betala för detta genom beskattning på förmögenheter och konfiskering av alla större företag och banker, vilka borde ställas under arbetarnas kontroll.
–    Ned med den islamiska republiken, kämpa för en arbetar- och bonderegering och för socialistisk revolution i Iran och i Mellanöstern!

– REVOLUTION:s internationella sekretariat

Stöduttalandet i PDF-format (skriv ut och sprid om du sympatiserar med budskapet!):

Iran – solidaritetsuttalande RIC

Annonser
Det här inlägget postades i Internationell kamp, Iran, Mellanöstern, Stöduttalanden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s