Norrköping: Stödmanifestation till upproren i Tunisien och Egypten

På tisdagkvällen den 8 februari deltog fem medlemmar av Revolution på en liten manifestation i Hörsalsparken till stöd för upproren i Egypten och Tunisien. Manifestationen var anordnad av privatpersoner som fixat ett event på facebook och mobiliserat den vägen, men det delades även ut flygblad. Två medlemmar i Revolution hjälpte till att dela ut flygblad i Hageby tidigare under dagen. Kring 50-60 personer besökte manifestationen. Flera personer höll tal. Anna talade för Revolutions räkning och fokuserade på kampen i Egypten. Här är hennes tal:

En revolt mot förtryck kan inspirera långt bortom nationsgränser. Revolten började i Tunisien och spred sig till Egypten. Nu på Tahrir-torget har egyptierna varit tydliga i sitt budskap: Diktatorn måste bort!

Det är vår uppgift, här idag, att visa att vi stödjer dom i denna kamp. I västvärlden finns en myt om att muslimer inte vill ha demokrati. Men på gatorna i Egypten är det muslimer, kristna och ateister som tillsammans kämpar mot regimen.

Under sina 30 år vid makten har Mubarak samlat på sig stora förmögenheter. Stora delar av befolkningen hålls i fattigdom, matpriserna stiger och politiska motståndare torteras.

Trots folkets lidande genom årtionden så har Mubarak-regimen fått stöd från Vita huset, EU och IMF. Dom tackar för den nyliberala politiken och regimens roll som bundsförvant i Mellanöstern.

Dom senaste åren har en facklig rörelse vuxit sig starkare i Egypten.

Arbetare har lösgjort sig från den av regimen styrda fackföreningen och gått till handling. Dom har kämpat mot lönesänkningar och otrygga anställningar. Dom har strejkat och protesterat mot dom höga matpriserna.

För drygt en vecka sen, den 30 januari, bildade flera fack i landet Egyptiska federationen för oberoende fackförbund. Bildandet var en reaktion på att det regimstödda facket fördömt protesterna på Tahrir- torget.

Upproret i Egypten är inte bara ett uppror för demokratiska rättigheter, det är ett uppror mot fattigdomen. Vi tror varken att liberala oppositionspolitiker eller det Muslimska brödraskapet kan leda detta uppror. För att upproret ska lyckas så krävs det att arbetarklassen organiserar sig som politisk kraft och tar ledningen.

Om så inte sker så kommer revolutionen vara lite värd för dom som mest behöver den.

En seger i Egypten skulle sprida ytterligare mod i hela mellanöstern, leve upproret!

Det här inlägget postades i Antiimperialism, Egypten, Mellanöstern, Norrköping, Rapport. Bokmärk permalänken.