Om bombdådet i Stockholm

På eftermiddagen den 11 december utförde en självmordsbombare ett attentat på Bryggaregatan i Stockholm. Lyckligtvis kom ingen annan till skada. Mannen bar flera rörbomber och även en ryggsäck med sprängladdningar. Hade hela sprängladdningen detonerats på en befolkad gata hade troligtvis flera personer dött och skadats. Men istället detonerades bara en av rörbomberna.

Enligt de meddelanden mannen lämnade efter sig är det fråga om ett islamistiskt motiverat terrorattentat. Vi i Revolution fördömer skarpt denna typ av terrorattentat mot oskyldiga.

Samtidigt måste vi vara klara med var denna typ av missriktade våldshandlingar har sina rötter. Sveriges regering och svenska kapitalister, med hökar som Carl Bildt i spetsen, är insyltade i krigen i Mellanöstern. Svenska soldater deltar i ockupationen av Afghanistan. De imperialistiska krigstågen syftar till att kuva och kontrollera Afghanistan. Det handlar inte om kamp för ”demokrati” eller ”mänskliga rättigheter”. Rasismen mot muslimer – islamofobin – fungerar i detta sammanhang som ett vapen för de härskande. Istället för att fokusera på orsakerna till krigen så kanaliserar rasisterna frustrationen i riktning mot en förtryckande hållning mot muslimerna i Europa och USA. Det handlar om att legitimera ett imperialistiskt slaktprojekt. Och om att hitta en syndabock. Hela västvärlden genomsyras av ett klimat som kan beskrivas som mobbning av muslimer.

Terrorattentaten, som det på Bryggaregatan den 11 december, är den nuvarande världspolitiska situationens baksida. Högerkrafter kommer att försöka utnyttja dem för att skuldbelägga muslimer. De rika kommer också att använda det som ett argument för att stärka polisens, den repressiva statens, roll. Vi uppmanar till kamp mot denna offensiv. Vi måste tala klarspråk om de bakomliggande orsakerna – om imperialismens roll i Afghanistan.


Imperialist-plitar förnedrar fångar i Abu Ghraib

Därmed inte sagt att islamism är en automatisk konsekvens av imperialism. Det är med andra ord inte skrivet i sten att ett motstånd mot imperialismen måste ha islamistisk karaktär. Men det är den nuvarande konsekvensen i stora delar av Mellanöstern. Tyvärr saknas ett segerrikt kommunistiskt motstånd mot imperialismen. Hade ett sådant funnits, och det är sådant vi vill bidra till, skulle vi slippa sådana terrorattentat som det som utfördes i lördags. Vi skulle också ta upp kampen med de verkliga terroristerna – de härskandes regeringar i väst, som gång på gång visat att det är viktigare att säkra kapital än att bry sig om ”mänskliga rättigheter”. Och nog vet vi att CIA gärna skulle alliera sig med islamistiska krigsherrar i ett korståg mot kommunister i Afghanistan.

Diverse svenska politiker och tyckare frossar nu i fördömanden av terrorattentat. Men det är för det mesta bara en uppvisning i dubbelmoral, eftersom de samtidigt försvarar eller är inblandade i den USA-ledda terrorismen i Mellanöstern.

De allra flesta arbetare, studenter, arbetslösa och mellanskikt i Sverige skulle tjäna på ett slut på imperialismen. Staten använder terrorhotet som en ursäkt för att öka bevakningen av landets invånare. I imperialismens kölvatten kommer attentat som det vi såg den 11 deecember. Situationen kommer bara förvärras så länge landet är involverat i rovdriften i Mellanöstern. Men för den härskande klassen, med deras politiker, deras krigsindustri och nickedockor inom armén, är jakten på utökat kapital betydligt viktigare än din och min säkerhet och integritet. Motståndet mot imperialismen är därför en angelägenhet för de allra flesta.

– Fördöm terrorattacker på oskyldiga.

– Klass mot klass! – inte kultur mot kultur eller religion mot religion.

– Ut med alla trupper ur Afghanistan. Solidaritet med motståndet.

– Nej till svenskt NATO-medlemskap och -samarbete.

– Bekämpa islamofobin, dvs rasismen mot muslimer.

/ Revolution Sverige

Det här inlägget postades i Antiimperialism, Mellanöstern, Stockholm. Bokmärk permalänken.