REVOLUTION Stockholm 11 december: Ungdomar mot rasism och lönesänkningar!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Revolution Stockholm deltog i dagens antirasistiska demonstration som anordnades med anledning av nazizternas parad i Salem. Den hölls i Stockholm, samlades vid Slussen och marscherade till Medborgarplatsen.
Det är en skandal att nazisterna kan marschera i Salem – nu för tionde året i rad. Vi är för att möta nazistiska demonstrationer med massivt motstånd, och om möjligt vill vi sätta stopp för dem och jag bort dem från våra gator. För oss handlar det om att försvara våra demokratiska rättigheter. Nazisternas parad är ett led i deras arbete för att bygga upp en terrorrörelse som riktas mot invandrare, homosexuella och arbetare som kämpar för internationell solidaritet i kampen mot arbetsköparnas angrepp. Nu fanns inte möjligheten att bemöta dem i Salem. Polisen har i praktiken avskaffat demonstrationsrätten för den antirasistiska rörelsen. Därför samlades vi istället i innerstan för att uttrycka vår protest.

Vi marscherade under demonstrationen tillsammans med kamrater i STARK – Stockholms Antirasistiska Kulturförening, som gick under egen banderoll. Tillsammans skanderade vi slagord mot rasismen, men också för internationell arbetarsolidaritet och för gemensam kamp mellan arbetare från alla länder mot rasism och högerns angrepp.

Stefan Löfven, fackpamp, angriper unga arbetare!
Det är självklart för oss att kampen mot rasism och nazism måste gå hand i hand med kampen mot den högerpolitik som ökar klyftorna och tvingar arbetare och ungdomar att betala för kapitalismens kris. Därför blev vi förvånade och mycket upprörda när vi hörde att arrangörerna, trots den senaste tidens utveckling, skulle släppa fram IF Metalls ordförande Stefan Löfven som talare. Denna fackpamp har alldeles nyligen ingått ett avtal med kapitalisterna i metallindustrin som går ut på att tillåta dessa att utnyttja unga arbetare till 75 procent av minimilönen! Löfven har försvarat uppgörelsen med klassiska högerargument: Genom att sänka lönerna för ungdomar ska de få lättare att få jobb. Med den logiken skulle vi snart vara tillbaka på 1800-talet. När en grupp arbetare tvingas ta jobb för REA-priser så skapas ett tryck på arbetarnas lönenivåer över huvudtaget.

Löfven har också lindat in det hela i att det handlar om att de unga arbetarna på detta sätt ska få yrkesutbildning på arbetsplatsen. Det är klart att unga arbetare ska få vettig yrkesutbildning så att de kan göra sitt jobb, men det är inget argument för att dumpa lönerna! Vi vet precis hur arbetsköparna kommer att utnyttja ett sådant här avtal.

För en stridbar arbetarrörelse!
Vi behöver en stridbar arbetarrörelse som kämpar för jobb åt de arbetslösa genom att tvinga kapitalisterna, som nu gör feta vinster, att stå för kostnaderna. IF Metalls uppgörelse innebär istället att unga arbetare får betala för kapitalismens kris! Det är ett allvarligt tecken på arbetarrörelsens ledarkris när ett av de största fackförbundens ledningar går de rika till mötes på detta sätt. Nu kommer kapitalisterna att utnyttja den höga ungdomsarbetslösheten och tvinga unga att sälja sin arbetskraft under de villkor som facket i övrigt kämpat till sig. För den som är arbetslös har inget val. Man måste ta det som bjuds. Sådan är verkligheten.

I kampen mot rasismen måste vi bekämpa alla de angrepp som undergräver och splittrar arbetarklassen – vi måste i själva verket gå på offensiven. Bara så kan vi verkligen bjuda motstånd mot rasisterna, som utnyttjar frustrationen som frodas i klassamhällets öppna sår. Vi behöver solidaritet och kamp för att förbättra situationen för alla arbetare: för unga såväl som för äldre, för dem med svensk bakgrund såväl som för dem från andra länder. Allt det här hänger ihop. Stefan Löfven har istället skamligt nog gjort gemensam sak med arbetsköparna. Han har gått dem till mötes och angriper nu arbetarklassen. Med sådana vänner behöver den antirasistiska rörelsen inga fiender!

Protest mot Löfven
Kamrater i Revolution genomförde av dessa skäl en mindre aktion när det var dags för Löfven att tala. Vi hade gjort två plakat: ”Löfven: Sparka uppåt – inte nedåt!” och ”Ungdomar mot rasism och lönesänkningar!”. Två kamrater ställde sig med dessa plakat vid talarstolen i en protest mot Löfven. Snabbt kom fackfunktionärer som stod på Löfvens sida och föste bort oss. Men bilderna ovan hann vi ta, och flera demonstranter såg också vår opposition. Vi kommer aldrig att acceptera klassförräderi av den här sorten. Vi står på arbetarungdomarnas sida.

Det här inlägget postades i Aktivitet, Antirasism, Rapport, Stockholm. Bokmärk permalänken.