Brittiska Revolution: Vi visste inte vilken makt vi hade – studenterna återuppväcker andan från 1968


Titta: Video på tidningen The Guardian från tisdagens studentprotester i London: Filmklipp.

Den brittiska studentrörelsens hemsidor: Anti Cuts Protests, National Campaign Against Fees and Cuts

Storbritannien skakades återigen den 24 november av massprotester när tiotusentals studenter lämnade klassrum och föreläsningslokaler över hela landet. Mobiliseringar ägde rum i praktiskt taget varje större stad. Från Edinburgh till Exeter, från Cardiff till Cambridge, från Bournemouth till Brighton, visade tusentals unga människor återigen sin beslutsamhet att ställa upp och bli medräknade i kampen för att försvara vår utbildning.

Till skillnad från den 10 november var vi den här gången tvingade att agera utan våra officiella ledare i studentrörelsen. Aaron Porter och de flesta (men inte alla) av ledarna i National Union of Students (NUS) riktade istället elden mot de som protesterade istället för mot regeringen just när vi behöver trappa upp aktionerna.

Den nationella kampanjen mot avgifter och nedskärningar uppmanade till gårdagens protest och det slog an en sträng hos tiotusentals, vilket överträffade allt vi vågade hoppades på. Budskapet till regeringen ljöd högt och tydligt: dra tillbaka förslagen nu eller räkna med ett uppror av ungdomar i hela Storbritannien. Med slagordet ”I say Tory, you say scum – Tory, Scum” blev hatet mot den sköra koalitionsregeringen tydligt idag.

Studenterna var inte heller en isolerad eller militant minoritet. Högljudda tutningar från bilförare, anställda på kontor som vinkade och hejade på från sina fönster, var en slående illustration till att vi står för majoriteten av arbetande människor. Elevernas, gymnasisternas och studenternas aktioner i går var verkligen en inspiration för varje anställd i offentlig sektor, ja, för varje vanlig människa som liksom vi alla är beroende av välfärd och service. Det var ett stridsrop för inledningen på en väldig klasstrid för att rädda våra jobb och vår service och störta den här regeringen.

Andan från 1968 återuppväcktes igår och gav hopp åt miljoner människor, ett alternativ till den förtvivlan och det elände som skulle bli resultatet om vi accepterade nedskärningarna. Istället säger vi ”våga kämpa”.

Simon Hardy från Revolution och ledande aktivist i den nationella kampanjen mot avgifter och nedskärningar anslog dagens ton, när han intervjuades av BBC News, när han sade: ”Människor hatar högern, de minns vad de gjorde under 1980-talet. Liberaldemokraterna är förrädare, de har förrått miljoner unga väljare. Idag har en ny generation hittat sin politiska röst. Vi kräver att hela programmet med nedskärningar dras tillbaka, i annat fall kommer vi att störta den här regeringen.”

Det är inte så lätt att bedöma protesternas omfattning. Ett stort antal protester på college och i skolor organiserades spontant. De organiserade strejker och protester efter att ha sett studenterna marschera den 10 november och hörde uppmaningen att protestera den 24 november. Oavsett vad den slutliga siffran hamnar på, står det klart att tiotusentals har deltagit i marscher och protester.

Här är ändå en del siffror: London – 5 000 enbart i Whitehall, Manchester 4 000, Leeds 5 000, Newcastle 4 000, Glasgow 1 000, Brighton 4 000, Bristol 2 500, Bury 1 000, Cardiff 1 000, Sheffield 2 500, Birmingham 1 000, Bournemouth 600, Exeter 500, Worthing 300, Truro 300, Edinburgh 250, Kingston 400, Milton Keynes 300, Oxford 800, Cambridge 1 000.

Särskilt bör nämnas strejkerna vid collegen i Bury och Holy Cross, där 1 000 ungdomar genomförde aktioner och praktiskt alla vid Holy Cross deltog i protesten. Helen Hadfield från Revolution, som ledde strejken vid colleget i Bury, sade: ”stämningen var så ilsken, alla var för direkt aktion, vi kommer inte att ge upp, vi kommer att kämpa till slutet. Nästa station blir den 30 november. Om jag var regeringen, skulle jag vara mycket orolig.”

En hel rad universitet ockuperades: bland annat SOAS, UCL, Birmingham, Leeds, Aberystwyth, Warwick, Leeds Met, London South Bank, East London, Goldsmiths, Oxford.

Vi är inspirerade, vi är militanta och vi kommer inte att låta oss besegras. Den nationella kampanjen mot avgifter och nedskärningar, nätverket för utbildningsaktivister och Londons studentförsamling har uppmanat till ännu en aktionsdag den 30 november. Vi måste göra den ännu större genom att protestera, strejka och ockupera. Vi kommer inte att låta oss besegras!

Luke Cooper, London

Annonser
Det här inlägget postades i Internationell kamp. Bokmärk permalänken.