Beväpnad rasist härjar i Malmö

I skrivandets stund misstänks 15 personer i Malmö-trakten blivit beskjutna av en förövare med rasistiska motiv.

Det är inte för intet som tankarna går tillbaka till John Ausonius, känd som ”lasermannen”. Många journalister drar också den parallellen. Ausonius, som härjade i början av 1990-talet, sköt 11 personer, varav en dog och flera skadades för livet, för att de hade invandrarbakgrund. Gellert Tamas, författaren bakom boken ”Lasermannen” intervjuade Ausonius i fängelset, som för honom erkände att han drevs av ett hat mot invandrare och inspirerades av framgångarna för Ny Demokrati.

Inget inträffar i ett isolerat vakuum. Och att det här händer just nu borde kanske inte förvåna efter erfarenheten av ”lasermannen”. Likheten är uppenbar: Attentaten har genomförts under en period som präglats av Sverigedemokraternas framgångar, och de har ägt rum i ett samhällsklimat alltmer präglat av högerns angrepp på fattiga och svaga. Att det finns en konkret koppling mellan morden och denna samhällsutveckling även denna gång känns bara alltför troligt.

Nu uppmanas invandrare i Malmö att vara på sin vakt. SMS skickas runt som uppmanar invandrare och ungdomar att stanna inomhus. Det här är precis vad rasisten med pistolen vill. Även om det är förståeligt att människor som känner sig hotade ser sig om en extra gång eller undviker att vistas utomhus efter mörkrets inbrott, så får rädslan inte förlama oss från att handla och från att leva.

Vår uppmaning till alla de i Malmö-trakten som känner sig hotade måste vara: Låt er inte skrämmas! När vi blir rädda och stänger oss inne, då har den fega rasisten med pistolen segrat.

Vad som verkligen behövs är att vi som är trötta på den här samhällsutvecklingen, som skapar rasism och våld mot invandrare, går ut och reser motstånd mot rasismen – och mot den klasspolitik som skapar den.

Vår förhoppning är att Malmös invånare svarar det rasistiska våldet med kamp och att den rasistiska våldsverkaren får smaka på sin egen medicin.

– Revolution

Annonser
Det här inlägget postades i Antirasism. Bokmärk permalänken.