Norrköping: Manifestation till minne av Björn Söderberg

Igår hölls manifestationer runtom i landet till minne av syndikalisten och fackmannen Björn Söderberg som mördades av nazister utanför sin lägenhet i oktober 1999. Mordet var en hämndaktion för att Björn medverkat till nazisten Robert Vesterlunds uteslutning ur fackföreningen Handels.

Manifestationen, arrangerad av medlemmar ur Norrköpings LS, var fin men hade dålig uppslutning, då den inte föregåtts av någon större mobilisering. Men egentligen är manifestationer av det här slaget en angelägenhet för hela fackföreningsrörelsen. Vi måste alltid hedra minnet av kämpande arbetare som dött i kampen.

Nazisterna kommer alltid bruka våld mot sina meningsmotståndare. Det går inte att bemöta det våldet med argument. Det går bara att bemöta med självförsvar. Samtidigt som vi bekämpar roten till fascismen, det vill säga klassamhället, måste vi också vara beredda att kompromisslöst försvara oss mot fascisterna. Så länge fascisterna går runt på gatorna går alla som inte passar in i deras världsbild osäkra.

– Revolution Norrköping

Läs mer om Björn Söderbergs fall på:

http://www.arbetaren.se/articles/inri…

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism, Arbetarkamp, Rapport. Bokmärk permalänken.