Borgarnas och SD framgångar i valet måste följas av kamp!

Borgarnas valseger och Sverigedemkraternas framgångar i valet gjorde valvakan till en ångestfylld upplevelse för många arbetare och ungdomar i landet. Iskalla högervindar blåser över landet. Hur kunde det hända?

Jag tror att det finns två viktiga orsaken, även om de inte är de enda.

Först och främst: Borgarklassen har mobiliserat kraftfullt. De har haft mycket att vinna på att behålla Reinfeldt-regeringen. Angreppen på A-kassan, de sjukskrivna, massarbetslösheten, ett fortsatt tillbakapressande av arbetarrörelsen har toppats med omfattande skattesänkningar för de rika, förmånliga hushållsnära tjänster och annat smått och gott. Nu hoppas man på en fortsatt offensiv som ska göra de rika ännu rikare. I detta har man haft ett enormt stöd från borgerlig media, som lydigt poträtterat Reinfeldt som den nye landsfadern.

För det andra: Den andra viktiga orsaken är de rödgrönas misslyckande i att bygga en kraftfull trovärdig opposition. Med trovärdig menar jag inte trovärdighet i samma anda som de borgerliga valanalytiker som skapat bilden av att de rödgrön inte skulle kunna ”styra landet”, inte skulle ha ett ”realistiskt regeringsalternativ” eller dylikt. Nej, jag menar med bristande trovärdighet att de rödgröna inte gjort något för att mobilisera till kamp inom arbetarklassen för att stoppa angreppen de fyra senaste åren. Inte en uppmaning till strejk, inte någon utomparlamentarisk massmobilisering av verklig betydelse, inget försök att bygga en kämpande rörelse bland arbetarna och ungdomarna. Detta, samt vänsterpartiets högervridning (då man försökt vara sossarna till lags) har betytt att ett tomrum har skapats. Det har med något lokalt undantag inte kunnat fyllas av en alternativ kämpande vänsterkraft, vilket säkert också bidragit till SD:s framgång.

Vad det visar är framförallt att vi som vill kämpa för att slå tillbaka högerpolitiken och bekämpa kapitalismen nu måste gå på offensiven. Kraftsamlingarna mot SD under måndagen vittnar om att ilskan över valresultatet nu kan leda till framväxten av en antirasistisk massrörelse mot högern och extremhögern. Det är det vi måste verka för här och nu.

Gunnar Westin, Revolution Stockholm

Detta inlägg publicerades i Anti-borgerligt. Bokmärk permalänken.