Stockholm: REVOLUTION organiserade protest vid Sverigedemokraternas valstuga

Sverigedemokraterna har sedan ett par veckor tillbaka haft en valstuga vid Sergels torg, där partiets medlemmar sprider partiets valmaterial. Att sverigedemokrater kan ställa sig på våra gator och sprida sin rasistiska propaganda utan att bli bemötta var inte ok, tyckte kamraterna i Revolutions Stockholms-avdelning. Något måste göras. Vi beslutade oss tillsammans för att under lördagen göra ett besök.

Efter att ha övervägt hur vi skulle gå till väga bestämde vi oss för att ställa oss bredvid Sverigedemokraterna och dela ut Röda Linjens flygblad. Det är ett flygblad mot Sverigedemokraterna som avslöjar partiets politik. På så vis ville vi att de som övervägde att ta SD:arnas flygblad också skulle få ta del av motpropaganda. Röda Linjens flygblad har dessutom ett tydligt klass-budskap på sin framsida: ”Rösta rött mot rasismen – stoppa Sverigedemokraterna”.

SD:arna, som var ungefär lika många som vi, blev inte precis glada över konkurrensen. Valarbetarna, som utgjordes av en samling okunniga gubbar och några ungdomar, började snabbt med att i hysterisk ton kalla oss ”antidemokrater”. De försökte, vilket kunde förväntas, likställa vår protest med etablissemangets försök att ”tysta” SD.

I själva verket reagerar SD alltid så här när någon påtalar den rasistiska stämpel partiet (med rätta) har. Då argumenten tryter blir man förnärmade och upprörda över motståndet mot de egna åsikterna. Beviset som brukar anföras är att övriga partier inte vill ta upp ”invandringsproblemet”.

När vi lugnt svarat att vi var på platsen för att utnyttja den demokratiska rätten att protestera mot SD:s rasism bytte de taktik. Argumentation är uppenbarligen inte SD:s starka sida. Mycket konstigt sades som inte är värt att återge.  En av valarbetarna slängde t.ex. ur sig att ”muslimer är jordens värsta folkgrupp”. Muslimer utgör i verkligheten ingen specifik folkgrupp. En annan av de yngre anhängarna hävdade att partiet på tio års sikt ”borde kunna utvisa alla invandrare”. På så vis fick vi förstå vad partiets prat om en ”ansvarsfull invandringspolitik” betyder för en del av medlemmarna, då de försöker tolka partiprogrammet.

Våra kamrater tydliggjorde att vi står för solidaritet med flyktingar, och att vi bestämmt avvisar försöken från rasistiska krafter som SD då de försöker skuldbelägga flyktingar för kapitalismens samhällsproblem. Det stod dock redan från början klart att inget av vad vi sade gick in i skallarna på valarbetarna, så vi började istället prata med andra som stannade till och upprördes över SD:s närvaro.

Det var inte få till antalet. Under de två och en halv timmarna som aktionen pågick ansattes SD:arna konstant av kritiska frågor och ett och annat tillmäle. Visst kunde vi också notera att de erhöll stöd från en och annan (oftast från äldre män), men det var knappast något uttryck för någon bredare popularitet. Många uttryckte dessutom sitt stöd för vår sak och gav tummen ned åt SD. Ett antal utomstående hjälpte oss dessutom att dela ut flygbladen, och åtminstone några meddelade att de gärna vill vara med vid nästa tillfälle!

Utmärkt tyckte vi. Alla kamrater var nöjda och ville göra om detta inom en snar framtid. Nästa gång ska vi vara ännu flera!

Vi vill avsluta med att tacka medlemmarna i Arbetarmakt och Röda Linjen som slöt upp.

Revolution Stockholm

Annonser
Det här inlägget postades i Antirasism. Bokmärk permalänken.