Norrköping/Linköping: Manifestationer för solidaritet med Gaza

Två manifestationer emot Israels terroraktion mot Ship to Gaza ägde rum i Östergötland i tisdags. I Norrköping arrangerade Vänsterpartiet, Svensk-Palestinska föreningen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet en manifestation under parollen Nu får det vara nog – Bojkotta Israel! på Tyska torget i Norrköping. Omkring 100 personer deltog. Revolution var där med ett plakat med texten ”Bojkotta Israel, häv ockupationen, öppna Gazas gränser”. Vi delade även ut flygblad.

På Stora torget i Linköping hölls en manifestation klockan fem med uppskattningsvis 300 deltagare. Manifestationen började med en tyst minut för de mördade. Det var en öppen talarlista och flera engagerande tal hölls. Nicholas talade för Revolution och höll en kort appell som betonade nödvändigheten av att den internationella arbetarrörelsen fördömer attacken och blockaden mot Gazas invånare och genomför en total bojkott av Israel. Appellen finns att läsa in sin helhet nedan.

Under manifestationen samlade aktivister från Ship to Gaza in hela 9200 kr. Dessa pengar ska användas för att utrusta nya skepp som ska försöka nå Gaza med förnödenheter. Gazas invånare är alltjämt i stort behov av varor av olika slag och så länge som Israel och Egypten inte öppnar gränserna för varutransporter måste nya skepp försöka bryta blockaden.

På Ship to Gazas hemsida hittar du information om hur du kan stödja skeppen.

Revolution Norrköpings appell:

”Israels mordiska attack på Ship to Gazas konvoj måste fördömas av världens arbetarrörelse.

Attacken är ingenting annat än grovt sjöröveri, utförd på internationellt vatten ca 65 kilometer från kusten, i uppenbart brott med internationell lag. Om en sån här handling hade utförts av någon annan stat hade det omedelbart lett till ett fördömande av dess gärningsmän och ett införande av internationella sanktioner.

Ockupationen av palestinska områden och belägringen av Gaza är en uppenbar kränkning av FN:s resolutioner, vilka dock så gott som aldrig försvaras av den självutnämnda världspolisen; USA, som i Israel har en trogen vakthund i den oljerika regionen.

Det är med världens arbetarklass som palestinierna måste alliera sig. Den internationella arbetarrörelsen måste fördöma denna avskyvärda handling och det stora illdådet som är den dagliga blockaden mot Gazas en miljon människor!

För en total blockad av Israel; genomförd av hamnarbetare, flygarbetare och alla de som arbetar på order och med projekt som håller den sionistiska staten vid liv ekonomiskt, militärt och kulturellt. För den varmaste solidaritet med de israeler som fördömer sin stats agerande och uttrycker stöd för palestiniernas rättigheter!

Leve motståndet, leve den internationella solidariteten!”

I skrivande stund vet vi att Svenska Hamnarbetarförbundet har varslat om blockad av israeliska fartyg och israeliskt gods. Hela fackföreningsrörelsen bör följa detta exempel.

Det kan nämnas att det även under måndagen arrangerades en manifestation i Norrköping, där bland andra Svensk-Palestinska föreningen och Kommunistiska Partiet deltog.

– Revolution Norrköping

Se även:

Inslag på 24NT om tisdagens manifestation i Norrköping

Inslag på Östnytt om tisdagens manifestation i Norrköping

Inslag på TV4Nyheterna om måndagens manifestation i Norrköping

Ship to Gazas hemsida

Uttalande från Svenska Hamnarbetarförbundet om blockaden

Det här inlägget postades i Antiimperialism, Internationell kamp, Mellanöstern, Norrköping. Bokmärk permalänken.