Uttalande: Israel massakrerar biståndsarbetare

Internationellt uttalande från Revolution

Also available in English and German here.

Minst 15 aktivister från Ship to Gaza-kampanjen mördades i morse när de befann sig på en fartygskonvoj som skulle leverera förnödenheter och bistånd till palestinierna på Gazaremsan.

Israels militära styrkor IDF slog till innan gryningen, på internationellt vatten, och bordade och öppnade eld mot skeppen. Enligt uppgift fortsatte det israeliska angreppet även efter att vit flagg hade höjts. Sammanlagt befann sig 700 aktivister på båtarna, bland dem parlamentsledamöter och en överlevare från Förintelsen.

Vi är, liksom hundratusentals människor världen över, djupt chockade av dessa mord. Nu måste den ilska vi alla känner användas till att organisera protester. Revolution fördömer därför inte bara de handlingar som den israeliska staten och dess armé har gjort sig skyldiga till – vi uppmanar dessutom till breda protestaktioner mot Israel och dess blockad av Gaza-remsan. Regeringar världen över har uttalat sig och ifrågasatt om Israels gensvar var ”proportionerligt”. Det är inte nog. Vi kräver att alla regeringar i alla länder fördömer belägringen av Gaza och omedelbart drar tillbaka allt militärt och ekonomiskt stöd till den sionistiska staten.

Det palestinska folket har stått under ständiga angrepp sedan Israel grundades. Det började med fördrivningen 1948 och har fortsatt med ett flertal militära attacker och krig mot den arabiska befolkningen. Det senaste i raden – kriget mot Gaza 2008-2009, innebar oerhörda brutaliteter på Gaza-remsan. 1.5 miljoner människor lever nu i ett område vars ekonomi har slagits i spillror av belägringen.

Belägringen förhindrar inte bara Gaza-bor från att importera förnödenheter för att infrastrukturen ska fungera (som elektricitet, dricksvatten, läkemedel och så vidare), utan har också orsakat hundratals dödsfall eftersom människor förvägras att lämna Gaza-remsan för att motta vård. Palestinierna tillåts vidare bara att fiska i de delar av havet som ligger närmast kusten, något som har orsakat en svältkatastrof. Detta har lett till att 80 procent av Gazas befolkning lever i extrem fattigdom och att bara 20 procent av de förnödenheter som behövs finns att tillgå.

Israel är en rasistisk, kapitalistisk apartheid-stat. Revolution motsätter sig starkt Israels försök att tala för alla judar och på så sätt berättiga sitt handlande. Revolution är för ett krossande av den israeliska staten och dess militärapparat. Vi vill ersätta den med en sekulär, socialistisk stat för både judar och araber i syfte att uppnå en socialistisk federation bestående av de arabiska länderna.

Solidaritet med det palestinska folket och med Ship to Gaza-aktivisterna!

Sluta beväpna Israel!

Nej till isoleringen av Gaza-remsan! Nej till apartheid-muren!

För den arabiska befolkningens rätt att återvända!

För en sekulär, socialistisk stat för judar och araber!

Detta inlägg publicerades i Internationell kamp, Mellanöstern, Stöduttalanden. Bokmärk permalänken.