Stockholm: Sergels torg överfullt av Palestina-vänner

Se även Revolutions internationella uttalande om de israeliska övergreppen.

I morse slog nyheten ner överallt, som en bomb: den fredliga Ship to Gaza-konvojen, som skulle föra mat och förnödenheter till det svältande och av Israel helt isolerade Gaza, hade attackerats av israelisk militär. Skeppen var omringade och Israel försökte censurera all information från och om de hundratals ombord – bland vilka kända svenskar som Henning Mankell, Mattias Gardell och Mehmet Kaplan fanns. Men nyheterna kunde berätta att Israels oprovocerade attack – som dessutom skedde på internationellt vatten – hade orsakat flera dödsfall. Mord. Kanske tio, kanske fler, främst bland de turkiska aktivisterna i den internationella freds- och solidaritetsstyrkan.

Precis som i fallet när Gaza först angreps med övervåld och sedan isolerades hoppades Israel kunna göra samma sak med båtens passagerare. Men informationen läckte alltså ut, och redan på morgonen, när de flesta av oss var på väg till jobb eller skola, spreds meddelanden från mobil till mobil och via internet: alla till Sergels torg för att protestera mot angreppet.

Vid sextiden, tio timmar senare, var Plattan full av folk. Palestinska, turkiska och röda fanor vajade i den sena vårsolen. Organisationer som Svenska Freds, SSU, RKU, Rättvisepartiet Socialisterna, och självklart Revolution och våra kamrater i Arbetarmakt fanns på plats i folkhavet. Här var gamla som unga, inbitna aktivister som förbipasserande – alla hade hört om det som hade hänt, och kom till protesten för att visa sin avsky för ännu ett övergrepp från den israeliska ockupationsmakten.

Ett antal talare informerade om situationen och gav sina perspektiv på saken. Åsa Linderborg från Aftonbladet krävde att de ansvariga ska ställas inför rätta, och samma krav lyftes också av flera andra, bland annat den palestinska ambassadören. Även Lars Ohly, Carin Jämtin (S) och representanter från Miljöpartiet och SSU talade. Hela tiden rådde en mycket militant stämning i den blandade, mångtusenhövdade skara som fyllde upp torget och ringlade sig runt det. Mellan talen togs slagord upp – krav på bojkott av Israel, till solidaritet för Ship to Gaza och palestiniernas kamp.

Många av talen var lyckade och gav som sagt nya perspektiv på det som hade hänt. Men när tjugo minuter blivit till trettio och trettio till fyrtio började fler och fler skruva på sig – när skulle vi egentligen ge oss av till ambassaden? Politiker efter politiker kom till talarstolen med lite väl långa, förskrivna manus. Droppen kom när en representant från Centerpartiet – det nyliberala, och mest arbetarfientliga partiet just nu – plötsligt dök upp i talarstolen. Vad har en politiker från ett mörkblått parti, en partivän med den den extrema Israel-vännen Fredrick Federley (som bl.a. skänkte pengar till den israeliska armén under kriget mot Libanon 2006) – att göra på en demonstration till stöd för kampen för Palestinas befrielse? Enligt uppgift inledde Centerpartisten sitt tal med att klaga på ”en del av de budskap som förts fram i dag”, men hon överröstades snart av burop och tvingades att avsluta sitt tal efter en föredömligt kort stund.

Borgerliga politiker, som aldrig engagerat sig för Palestina förr och som inte synts till i något basarbete, bjöds alltså in till den officiella talarstolen, men representanter från demonstrationsledningen gick samtidigt runt i folkmassan för att övertala aktivister från olika vänstergrupper, däribland Revolution, att ta ned eventuella banderoller och flaggor. En efter en försvann de också ner i folkhavet, och den stora samlingen kändes plötsligt lite mindre färggrann. Man verkade från demonstrationsledningens sida så gärna vilja ha en ”bred” manifestation att man förföll till sådana här anti-demokratiska metoder. Och var är bredden om inte rörelsens fotfolk tillåts uttrycka sina ståndpunkter, organiserade eller ej, i demonstrationen?

Efter en timme stod äntligen inga fler talare på listan, och sakta men säkert började den enorma folkmassan att röra sig mot den israeliska terrorcentralen, förlåt, ambassaden. Revolution ställde upp bakom vår banderoll och höll igång hela vägen ut mot Östermalm med slagord på temat internationell solidaritet: Palestina – solidaritet! Ship to Gaza – solidaritet! Jalla, jalla, muren ska falla! Intifadan visar vägen!

Efter en stark solidaritetsuppvisning som mötte många stockholmares uppskattning började alla till slut att välla in mot ambassaden, som liksom alltid skyddades av stora mängder poliser. Här hade vi vi stått förut, så många gånger, för att protestera mot israeliska övergrepp och mot hela den imperialistiska värld som håller Israels mord- och ockupationspolitik under armarna. Nu var vi fler än vanligt, och det var en mäktig syn. Samtidigt demonstrerade Palestinavänner över hela Europa till stöd för Ship to Gaza-aktivisterna och Gazas folk.

Ännu fler tal hölls vid ambassaden och slagorden ekade över området, innan demonstrationen började upplösas. Tyvärr är det inte sista gången vi tvingas till handling mot den israeliska mördarregeringen. Revolution uppmanar alla ungdomar och arbetare att fortsätta kampen – för att de skyldiga till övergreppet mot Ship to Gaza ska ställas till svars och för att Israel ska pressas att öppna alla infarter till Gaza och bekosta en full återuppbyggnad av allt som bombats och skjutits sönder där. Om Israel och deras imperialistiska uppbackare – här hemma och utomlands – vägrar att ge efter kan vi stå och se på medan ett helt folk svälts ut. Ship to Gaza var en bra början, men nu krävs ännu större, internationella solidaritetsaktioner för att rädda det palestinska folket, och för att med alla medel stoppa den israeliska bosättarpolitiken och krossa imperialismen.

Annonser
Det här inlägget postades i Mellanöstern, Rapport, Stockholm. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s