Norrköping: Revolutions tal från 1 maj

Nu kan du ta del av Revolution Norrköpings 1 maj-tal 2010.

Tidigare poster om 1 maj firandet:

Videoklipp

Rapport och bilder från firandet

Här kan du läsa talet i sin helhet:

Den borgerliga regeringen röstades till makten genom att spela på det utbredda missnöjet över socialdemokraternas nedskärningar och arbetarfientliga politik. Gång på gång har sossarna visat sig kapabla att föra en politik värda vilka borgare som helst. Samma sak gäller, om än i mindre utsträckning, för vänsterpartiet.

För fyra år sen var behovet av att ersätta socialdemokraterna – och Göran Persson, som för många förkroppsligade sossarnas falskhet och trötta politik – tryckande. I den situationen kunde borgarna relativt enkelt sälja idén om ”förändring”. Och visst har vi fått se en förändring, till det sämre.

Moderaterna, högeralliansens största parti, poserade som det ”nya arbetarpartiet” för att opportunistiskt vinna över människor missnöjda med sossarna.

Det är mot bakgrund av detta som dem idag har försökt ordna en ”alternativ” demonstration. Alternativ till vad? Till 1:a majs hela syfte och tradition. Till moderaterna säger vi: bedragare, lögnare!

Det ”nya arbetarpartiet” har alltid varit och kommer alltid att vara ett högerparti vars agenda är att skapa mer gynnsamma förhållanden för arbetsköparna och överklassen. Under de senaste fyra åren, då borgarna har skjutit det politiska klimatet en bra bit åt höger, har de monterat ner spillrorna av de trygghetssystem och rättigheter som sossarna för länge sedan började skära ner i.

Men trots att socialdemokraterna under en stor del av sin existens har förrått sina väljare genom klasskompromisser och nedskärningar, har partiet sin bas i arbetarklassen.

Men vi kan inte nöja oss med att kräva att de som säger sig representera oss – fackpamparna och byråkraterna i de reformistiska arbetarpartierna – ska agera. Vi kan, i och med att de är helt beroende av arbetarklassen, tvinga dem till handling– underifrån. Men de kommer alltid att göra sitt yttersta för att inte göra någonting.

Vi behöver organisera oss själva här och nu, oberoende av våra officiella ”representanter”. Samtidigt måste vi gå utöver de flyktiga samarbetena kring olika övergående frågor, vilket är typiskt för vänstern i nuläget.

Den nuvarande situationen, som innebär en historisk kris för kapitalismen – en kris vi inte gjort nåt för att orsaka, men som vi tvingas betala för genom massavskedanden och nedskärningar – samt det mycket verkliga hotet om sverigedemokraternas intrång i riksdagen, kräver en varaktig rörelse som drar in oorganiserade kring en gemensamt utarbetad politik, i skarp kontrast till reformisternas tandlöshet.

Ett första steg mot en sån rörelse, är en enhetsfront som samlar hela vänstern mot den krisande kapitalismen och all den skit den för med sig.

Vi vinner inget på att begränsa vårt samarbete till att enbart bilda demonstrationskommittéer några gånger om året, vi har allt att vinna på att kämpa tillsammans under mer varaktiga former.

Den nuvarande situationen karaktäriseras av det stora gapet mellan vad som måste göras – störtandet av kapitalismen – och vad som görs, nämligen väldigt lite. Det finns varken utrymme för sekterism eller politisk feghet.

Hela syftet med den här dagen är att det ska vara en styrkedemonstration. Idag är detta mer aktuellt än på väldigt länge! Men idag demonstrerar inte arbetarrörelsen någon styrka.

Sakernas tillstånd ropar åt oss, och de ropar väldigt högt, att vi måste enas och kämpa tillsammans på bred front. Ändå finns det fyra demonstrationer här idag, när det borde finnas en! Samtidigt kan en stark, kämpande vänster endast finnas till och utvecklas i ett klimat där alla tendenser får verka och öppet utväxla idéer och strategier.

Ansvaret att lägga de första stenarna i bygget av denna front vilar på oss, på alla vi som demonstrerar idag. Vi behöver kämpa för en offensiv arbetarrörelse, som samlar arbetarklassen och de förtryckta till kamp för våra rättigheter – mot borgarna och den krisande kapitalismen.

Det här inlägget postades i Filmgalleri, Norrköping, Tal. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Norrköping: Revolutions tal från 1 maj

  1. Ping: Rapporter: Arbetarmakt på 1 maj 2011 « Arbetarmakt

  2. Ping: Rapporter: Arbetarmakt på 1 maj 2011 | Arbetarmakt

Kommentarsfältet är stängt.