Stockholm: Rapport från demonstrationen till grekiska ambassaden

Aktiva i Revolution, Arbetarmakt och Shora (Rådet till försvar för det iranska folkets frihetskamp) samlades igår tillsammans med andra kamrater under ”svampen” på Stureplan. En grupp grekiska kamrater slöt också upp, och med sin banderoll tog de täten i demonstrationen, som började marschera upp mot Östermalmstorg.

Vi var bara ett femtiotal, men lyckades uppbåda en röststyrka som hundra. Demonstrationen var alltså inte särskilt imponerande i sitt antal, men attityden utstrålade trots och kampvilja. Slagord som ”Vägra betala för deras kris”, ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet” och ”Grekland – Solidaritet!” ekade mellan fasaderna och fick många av stadsdelens bättre bemedlade att stanna upp och vända på huvudet.

Väl uppe på Östermalmstorg hölls några tal. Gerda från Arbetarmakt var konferencier. Hon började med att välkomna alla deltagare och presenterade också demonstrationens huvudparoller (”Solidaritet med den grekiska arbetarrörelsen” och ”Vägra betala kapitalismens kris”). Sedan presenterade hon talarna.

Först upp var Gunnar från Arbetarmakt, som talade om de verkliga motiven bakom den borgerliga pressens smutskastningskampanj mot grekerna och om vikten av antikapitalistisk solidaritet med den grekiska kampen. Talet går även att läsa här.

Därefter talade Svante för Revolution, som betonade vikten av solidariteten med den grekiska kampen, då deras kamp också är en kamp som gynnar oss. Svante sade också att ungdomarnas kamp förtjänar särskilt stöd, då det är denna grupp som står i första skottlinjen då borgarna går till angrepp.

Sist ut hölls en appell från kamrat Babak i Shora, som vädjade om solidaritet med den iranska frihetsrörelsen kamp. En generalstrejk har brutit ut i iranska Kurdistan, och under torsdagen organiserar Shora en protest vid den iranska ambassaden för att visa sin solidaritet. Strejken organiseras i protest mot avrättningarna av 5 politiska aktivister som genomfördes i söndags.

Avslutningsvis marscherade vi de sista två kvarteren innan vi stannade utanför den grekiska ambassaden på Kommendörsgatan. Där lästes ett protestuttalande mot PASOK-regeringen som sedan lämnades in till ambassaden. Detta uttalande kan läsas här.

Vi var många kamrater som betraktade demonstrationen som lyckad trots det förhållandevis lilla antalet. Den gav en eftersmak av vilja till att göra något mer.

Efteråt samlades också flera kamrater för ett möte där man diskuterade hur vi kan ta ytterligare steg i solidaritetsarbetet med de arbetare som nu i Grekland befinner sig i kamp mot borgarnas försök att tvinga dem att betala för krisen. Där diskuterades frågan intensivt, och det fanns en stor enighet om vikten av att vår solidaritet måste vara internationalistisk och antikapitalistisk. Fortsättning följer!

Det här inlägget postades i Arbetarkamp, Internationell kamp, Rapport, Stockholm. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s