Stockholm: Rapport från 1 maj-firandet

Revolutions Stockholmsgrupp deltog som vanligt i demonstrationen på arbetarklassens internationella högtidsdag, 1 maj.

Redan på morgonen samlades ett antal aktivister för att tillsammans med övriga representanter från arbetarrörelsen och vänstern i Stockholm högtidlighålla de socialister som kämpade mot fascismen i
spanska inbördeskriget på 1930-talet. Som sig bör kändes det som att 1 maj, trots det mulna vädret, verkligen började när de församlade stämde upp i dagens första, men inte sista, Internationalen.

Vi fortsatte sedan till Medborgarplatsen för att delta i Vänsterpartiets Första Maj-demonstration. Som årets huvudparoll hade V valt ”Håll ihop”. Medan Revolution är helt för att arbetarklassen håller ihop, mer än någonsin i dessa tider av ekonomisk kris, ville vi göra det ännu mer tydligt vad det är vi ska hålla ihop mot. Vårt block marscherade därför under banderoller med texten ”Vägra betala för deras kris” samt ”One solution – revolution!”

Under marschen från Medborgarplatsen till Kungsträdgården höll Revolutions talkörsledare uppe temperaturen med slagord mot fascism, kapitalism och kungahus. Till vår hjälp hade vi också våra kamrater i Arbetarmakt, som gick strax bakom oss, och kurdiska och iranska kamrater. Som vanligt möttes vi av skilda reaktioner: en hel del höjda ögonbryn från nyvakna hipsters på Götgatan, men också uppskattande tillrop från åskådare längs vägen.

Enligt demonstrationens organisatörer samlade årets V-demo uppemot 10 000 personer, vilket mycket väl kan stämma. Tyvärr är dock vänstern i Stockholm fortfarande splittrad på vad som vore vara alla arbetares och socialisters dag: förutom V-tåget marscherade syndikalister, socialdemokrater och två olika stalinistiska gäng i isolerade demonstrationer på andra platser i stan. Och en Revo-aktivist såg dessutom hur funktionärer från Ung Vänster försökte hindra kamrater från Rättvisepartiet Socialisterna från att sälja sin tidning på Medborgarplatsen – ett beteende från Stalin-tiden som vi trodde att V hade lämnat.

På plats i Kungsan pratade Revo-aktivister med andra demonstranter, sålde vårt nytryckta program och spred flygblad om vårt möte den 6 maj samt det planerade sommarlägret i augusti. Det var tydligt att borgarnas offensiv och den ekonomiska krisen har gjort att fler återigen har fått upp ögonen för ett alternativ till kapitalismen.

Frågan är bara vad det alternativet är enligt Vänsterpartiet – från scenen pratade Lars Ohly mycket om borgarnas angrepp på arbetarklassen, och lade ut många fina ord om Vänsterpartiets reformförslag, men han pratade tyst om vad V egentligen skulle kunna få igenom om vi röstade på dem. För de skulle ju samregera med Socialdemokraterna och det borgerliga Miljöpartiet, och oavsett hur mycket V motsätter sig friskolor tyder allt på att det i slutändan är Sahlins ord som gäller. Och Sahlin vill ju i sista hand alltid regera
för kapitalet.

Missade du 1 maj i år? Sörj inte för det – Revolutions nya handlingsprogram kommer snart upp på hemsidan, och vill du fortsätta diskutera socialismen och gå med i kampen kan du träffa oss på ABF-huset i Stockholm på torsdag den 6 maj, kl. 18.00!

Annonser
Det här inlägget postades i Rapport, Stockholm. Bokmärk permalänken.