Norrköping: Kommunals jubileumsutställning på Arbetets museum – Facket slarvar bort möjligheten att väcka frågor om makt och facklig kamp

På Arbetets museum i Norrköping pågår just nu en utställning om betydelsen av det arbete som kommunalt anställda utför. Fackförbundet Kommunal står tillsammans med museet bakom utställningen som är en del i firandet av Kommunals hundraårsjubileum. Den huvudsakliga målgruppen är kommunalarna själva och deras familjer. På förbundets hemsida presenteras utställningen som ”En jubileumsutstälning för dig och din familj.”
Utställningen är uppbyggd som ett spel där besökaren förflyttas till Valleby, en fiktiv stad där barnen Lasse och Maja driver egen detektivbyrå. De båda detektiverna är kända från böcker av Martin Widmark och Helena Wills samt från julkalendern 2006.

I utställningens Valleby har fem kommunalarbetare blivit mystiskt bortförda och viktiga arbeten i staden blir därför inte utförda. Besökaren får spelkort i receptionen och sedan är det bara att följa detektivernas väg för att lösa mysteriet med de försvunna arbetarna. Utställningen består av små inbjudande rum där besökaren får bekanta sig med ett yrke och leta efter ledtrådar till mysteriet. Besökaren får lära sig vad som händer när ingen längre utför de viktiga sysslorna i bland annat skolkök och hemtjänst. Utöver spelet finns några TV-skärmar med hörlurar där en verklig arbetare kort berättar om sitt yrke. Spelet i sig tilltalar främst de yngre barnen och de övriga delarna är tunna.

Utställningens budskap är att det arbete som barnskötare, brandmän, kokerskor, rörläggare, ambulanssjukvårdare, undersköterskor och andra kommunalt anställda utför krävs för att samhället ska fungera. Inga stora nyheter för någon, hoppas jag. Dessa arbetare är självklart värda en hyllning för sina insatser i stressiga miljöer och slitsamma arbetsställningar men de är också värda förbättringar i sina arbetsvillkor.
Utställningen är utan tvekan tekniskt välgjord och säkert en trevlig aktivitet för en barnfamilj men vad hände med alla de viktiga frågor facket har att arbeta med? En påkostad jubileumsutställning kunde tas till vara som ett utmärkt tillfälle att väcka tankar och starta en dialog med medlemmarna om fackets framtid. I dag arbetar facket på defensiven med att försöka behålla något av det som tidigare generationers arbetare kämpat till sig. Kommunal är ett av de förbund där villkoren är sämst och facklig strid krävs för att förbättra villkoren. Frågor om fackens potentiella makt och hur den bör förvaltas måste ges utrymme och Kommunal med sina resurser har en skyldighet att skapa plattformar för diskussionen.

Anna

Det här inlägget postades i Arbetarkamp, Kultur, Norrköping. Bokmärk permalänken.