Rapport från 8 mars i Stockholm

Stockholm 8 Mars 2010

REVOLUTION-medlemmar i Stockholm deltog, tillsammans med våra kamrater i Arbetarmakt, i 8 mars-kommitténs traditionsenliga kvinnodagsdemonstration i Stockholm.

Demonstrationen utgick från Södermalmstorg, där talare påpekade att det i år är 100 år sedan kvinnodagen infördes. Vi marscherade sedan genom ett blött och isigt Söder, och avslutade som vanligt på Medborgarplatsen.8 mars Stockholm 2010

I REVOLUTION:s del av tåget – bakom Rättvisepartiet Socialisterna och framför en grupp iranska aktivister – höll vi uppe värmen med slagord som ”Krossa kapitalismen – roten till sexismen”, ”Inga sexister på våra gator”, ”Ingen klasskamp utan kvinnokamp” och ”One solution – revolution”. Vi hängde dessutom på de iranska kamraternas populära slagord ”Sharialagar – nej, tack, socialism – ja, tack” och fick höra spontana, värmande iranska sånger från kampen.

Vi försökte, med våra flygblad och slagord, att hålla liv i kvinnodagens sanna historia. Vad som nämligen ofta inte nämns när borgerlig media uppmärksammar dagen är ju att kvinnodagen föreslogs vid en internationell socialistisk kvinnokonferens av den revolutionära kommunisten Clara Zetkin. Medan media och affärsidkare helst skulle se att kvinnodagen fortsätter förvandlas till en slags kommersiell blandning av Mors dag och Alla hjärtans dag (plus några artiklar som plikttroget pekar ut isolerade fall av kvinnoförtryck) vill vi i REVOLUTION att den internationella, socialistiska kvinnodagen ska ses som ett tillfälle att fira och fortsätta arbetarklassens kvinnors kamp världen över.

I september är det ju riksdagsval, och med anledning av det hade några höjdare från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och andra välmenande reformister samt småborgerliga Miljöpartiet släpat sig ut i vinterkylan. Så fort demonstrationen nådde Medborgarplatsen blev det hela med andra ord förvandlat till ett valmöte. Talarna från de ”rödgröna” tävlade med varandra i att med ord förklara sitt stöd för kvinnors rättigheter, och lovade oss att allt skulle bli bra bara vi röstade på dem i höst.

8 Mars Stockholm 2010

Förutom dessa vackra löften sades dock inte så mycket konkret. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som säger sig representera arbetarklassens kvinnors intressen, glömde att nämna att det var sossarna som stod för de största nedskärningarna i offentlig sektor, när tusentals arbetarkvinnor kastades ut i arbetslöshet, på 90-talet. Och Vänsterpartiet nämnde inget om att ha släppt sitt krav på sex timmars arbetsdag.

Det var alltså som vanligt gott om viktiga byråkrater som trängdes bakom micken för att få hålla sina långrandiga tal till de församlade demonstranterna, och lika fullt av deras ungdomsförbunds fanor med radikala slagord, men mycket tunnare med faktiska löften eller idéer för kampen. Vad skulle en rödgrön regering innebära för arbetarklassens kvinnor, rent konkret? Hur vet vi att dessa välbetalda ledare inte sviker igen?

Vår kvinnokamp är annorlunda. Vi vill sammanföra kvinnokampen och klasskampen, och gör det i vårt arbete i solidaritet med upproret i Iran, i antirasismen och i kampen mot imperialismen och borgarregeringen. Vi vet att den ekonomiska krisen och borgarnas angrepp mot arbetarklassen slår hårdast mot redan utsatta kvinnor, vi vet att det är Afghanistans och Iraks kvinnor som lidit svårast av ockupationerna, och att Sverigedemokraterna och nazisterna vill driva kvinnan tillbaka till köket.

8 Mars Stockholm 2010

Alla de här företeelserna har sitt upphov i kapitalismen. Det är därför vi säger ”kvinnokamp – klasskamp”. För att de båda kräver varandra. Vår kvinnokamp sker inte på börsen, eller genom att lägga en lapp i en låda vart fjärde år.

Till alla dem som håller med, och som vill vara med och bygga en kämpande kvinnorörelse med bas i arbetarklassen – kom på vårt möte den 11 mars, kl. 18:00 på ABF-huset, Stockholm (T-Rådmansgatan), där vi ska diskutera vidare om marxismens syn på kvinnokampen och hur vi kan kämpa för arbetartjejers intressen.

Leve den internationella kvinnodagen!

Leve socialismen!

Kvinnokamp – klasskamp!

– Revolution Stockholm

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnokamp, Rapport. Bokmärk permalänken.