Ingen klasskamp utan kvinnokamp – ingen kvinnokamp utan klasskamp!

hpim5105
Demonstration, Stockholm, 8 mars 2009

Gemensamt uttalande från REVOLUTION och Arbetarmakt:

På måndag den 8 mars hålls traditionsenliga kvinnodagsdemonstrationer runtom i världen. Kapitalismens kris har slagit extra hårt mot redan utsatta, dubbelarbetande arbetarkvinnor, och gör kvinnodagens revolutionära historia, den som förtigs av borgerlig media, mer aktuell än någonsin. Det var den socialistiska Andra Internationalen, som på Clara Zetkins förslag antog 8 mars som en internationell, socialistisk kvinnodag. Detta var 1910, för 100 år sen.

Idag strider kvinnor i Grekland mot kapitalets och krav på att arbetarklassen ska betala för krisen, och överallt där arbetarklassen kämpar finns kvinnorna med i fronten.

Politiker från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att delta i måndagens demonstrationer. De är där för att fiska röster, och de kommer att lova oss att en S-V-MP-regering innebär räddningen för Sveriges kvinnor. Men när de samtidit vägrar bryta med kapitalismen kommer de aldrig att kunna genomdriva en politik som är till gagn för majoriteten av kvinnorna. Minns bara de massiva nedskärningar som socialdemokraterna ledde när de satt vid makten på 1990-talet.

Vi uppmanar alla socialister och kvinnokämpar att delta i kvinnodagsdemonstrationerna och tillsammans med oss föra fram ett revolutionärt perspektiv på kvinnokampen. Kvinnans befrielse är kopplad till arbetarklassens befrielse. Vår kvinnokamp förs inte i redan slutna styrelserum; vi behöver en kämpande gräsrotsrörelse baserad på arbetarklassens kvinnor som kämpar mot förtryck och kapitalism överallt i samhället.

INGEN KVINNOKAMP UTAN KLASSKAMP! INGEN KLASSKAMP UTAN KVINNOKAMP!

Stockholm: Demonstration under parollen ”100 år av kamp – för frigörelse, kvinnofrid och jämställdhet”. Tal av bland annat Sandra Dahlén, Gertrud Åström och Josefin Brink, musik med Asha Ali. Samling klockan 18:00 på Södermalmstorg. Arrangör: 8 Mars-kommittén

Annonser
Det här inlägget postades i Aktivitet, Arbetarkamp, Kvinnokamp. Bokmärk permalänken.