Protest i Linköping mot Sverigedemokraternas partiledare

Igår höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en välbesökt föreläsning på Linköpings Universitet. Utrikespolitiska Studentföreningen hade i sann liberal anda fått för sig att bjuda in partiledaren att tala om partiets utrikespolitik. Eftersom partiet inte har någon sådan blev detta bara ännu ett tillfälle för partiledaren att torgföra sina vanliga högerpopulistiska åsikter. Utanför föreläsningslokalen hade ett 50-tal demonstranter samlats i en protest anordnad av Arbetarklass.se, Syndikalistiska Ungdomsförbundet, VSF och Ung Vänster.

Fyra kamrater från Revolution deltog och hjälpte till med att dela ut ett informationsblad om SD:s nazistiska historia och partiets i praktiken borgerliga politik. Banderoller och plakat hölls upp med budskap såsom ”Arbetare slå tillbaka mot SD”, ”Internationell solidaritet” och ”Låt inte rasisten sätta agendan”. Förra gången partiledaren besökte Linköping fick han ett välförtjänt ägg i nyllet. Polisen hade lärt sig av detta och bevakade strängt gårdagens protest. En aktivist blev helt godtyckligt omhändertagen bara för att snuten kände igen honom som aktiv socialist. När partiledaren var på ingång spärrade polisen av och motade bort oss demonstranter. Några spända minuter följde innan führern själv plötsligt skyndade förbi åtföljd av burop och glåpord. Därefter upplöstes protesten. Vi hade gjort vad vi kunnat efter förutsättningarna. Men det var ingen känsla av seger som mötte oss. Striden mot SD har precis börjat och den kommer att bli lång. Den nya acceptansnivån av SD är farlig. Lena Sundström, författare av Världens lyckligaste folk, har undersökt den högerextrema rörelsen i Danmark och kommit fram till att ”luftning”, alltså att de högerextrema människorna får komma till tals och deras åsikter ”luftas”, faktiskt bara hjälper dessa åsikter att spridas snarare än motverkar dem. Och egentligen är det ganska enkelt. Man låter rasisterna sätta agendan.

Utrikespolitiska Föreningens ordförande i Linköping berättar för Corren24 att SD är ”ett väldigt intressant och aktuellt ämne.” Vi i Revolution tycker att bekämpandet av SD är ett väldigt intressant och aktuellt ämne. Ett ämne vi kommer studera mycket under det kommande året. Men egentligen finns det inte så mycket att studera. Sverigedemokrater förtjänar bara uppmärksamhet i egenskap av måltavlor för äggkastning. De utnyttjar nämligen bara de misstag andra gjort. Den reformistiska vänstern har banat vägen för SD genom att gå åt höger och själva aldrig riktigt lyckas göra upp med nationalismen. Högerpopulistiska partier har mycket lättare att komma fram i ett politiskt klimat som saknar höger-vänsterpolarisering. Den framtida kampen mot SD hänger därför ihop med kampen för en radikalare arbetarrörelse. I Norrköping kommer vi bidra till denna kamp efter bästa förmåga, bland annat genom bygget av en revolutionär ungdomsorganisation.

– Revolution Norrköping

Se även:

Video och artikel på Corren24

Video på TV4Nyheterna

Rapport på arbetarklass.se


Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Antirasism, Rapport. Bokmärk permalänken.