Skicka ett julkort till en fängslad klasskämpe

 

Den slovakiske REVOLUTION-medlemmen Mario sitter fängslad på grund av att han försvarade sin bror Edo mot en attack från en organiserad nazist. Tre veckor senare avled nazisten på sjukhuset. Mario och Edo hade före denna händelse blivit attackerade av nazister vid sex olika tillfällen. I egenskap av romer och organiserade socialister upplevde de dagligen det dödliga hotet från den slovakiska extremhögern. Därför var det inte konstigt att Mario försvarade sig med våld när nästa attack kom. Mario blev dömd till tio år för mord. Nazisten utmålades i borgerlig media som den gode vita medborgaren som fallit offer för en smutsig zigenare. Rättegången präglades av samma rasism. Detta var 2001. Snart nio år senare sitter Mario fortfarande fängslad, efter att ha spenderat en stor del av sin ungdom i fängelse, straffad för att ha försvarat sig, något de flesta av oss skulle göra om vi var tvungna.

Att uthärda tillvaron i ett slovakiskt fängelse av typ 3 (den värsta sorten) för ett straff man inte förtjänar är förjävligt året om, men kanske särskilt under mörka vintertider. Då betyder solidaritetshälsningar extra mycket. Varje hälsning stärker moralen och gör väntan på frihet lite mindre svår. Skicka en hälsning du också. Visa att du stöder rätten till självförsvar mot nazistiska attacker, oavsett om det sker i Sverige, Slovakien eller någon annanstans på jorden. Visa solidaritet med en fängslad kamrat.

Mario uppskattar alla kamratliga hälsningar och besvarar alla brev. Hans adress är:

Màrio Bango
P.O. Box 7436
201
917 01 Trnava
SLOVAKIEN

Du kan också skriv ett par ord till Mario och skicka till info [a] revolution.se eller posta som kommentar till detta blogginlägg så kommer hälsningen följa med i nästa brev som skickas till honom.

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism. Bokmärk permalänken.