Vi sätter vår egen agenda – Salem uteblir

Information från NMR:

För tionde året i rad marscherar nazister genom ett öde Salem. De marscherar för att minnas mordet på Daniel Wretström som tragiskt dog i ett ungdomsbråk i Salem år 2000. Daniel har blivit en martyr för den nazistiska rörelsen, och marschen har blivit ett återkommande evenemang och en manifestation som kunnat ena den splittrade naziströrelsen. Varje år har Salemmarschen mötts av motstånd från arbetare och studenteter som motsatt sig hatmarschen.

Förra årets Salemmarsch blev den minsta hittills med bara drygt 600 deltagare, detta till följd av nya splittringar inom naziströrelsen och att mordet inte längre har samma aktualitet. Vi ska också se hur ett effektivt antirasistiskt arbete har lönat sig och vi måste nu utvärdera protesternas framtid.

I år hålls klimatmötet COP-15 i Köpenhamn den 7-18 december. Detta är det i särklass viktigaste toppmötet genom tiderna, planetens framtid står bokstavligt talat på spel. Aktivister från hela världen kommer att resa till den danska huvudstaden för att protestera mot den gröna kapitalismen, för att med massiva protester försöka framtvinga ett radikalt klimatavtal och för att lyfta fram att kapitalism och klimatkris går hand i hand.

Naturligtvis kommer många från Sverige att resa dit för att delta i demonstrationer och möten. Flera av de i Nätverket Mot Rasism ingående organisationerna deltar i mobiliseringen. Detta får oss att avstå från att mobilisera till Salem i år. Vi har valt mellan att protestera mitt i vintern i en för dagen folktom förort mot en marginaliserad och utskrattad rörelse, och att delta i protesterna mot den rika världens oförmåga att lösa klimatproblemen. För oss är valet självklart, vi reser till Köpenhamn!

Vi ska aldrig lämna naziströrelsen ifred. De måste vara medvetna om vårt motstånd. Det måste föras varje dag året om – på skolor, arbetsplatser och gator, på internet och i den verkliga världen. Samtidigt kan vi inte låta nazisterna styra hela vår agenda. Vi måste agera utifrån våra egna premisser, vi måste värdera vad som är viktigast.

Även om det inte på något vis varit avgörande för vårt beslut, ska det också tilläggas att den svenska staten med våldsam repression, såsom förra årets avskaffande av antirasisternas rätt att demonstrera i Salem, skapat ofördelaktigare förutsättningar för människor att faktiskt uttrycka sin opposition mot nazisterna på plats i Salem.

Det betyder dock inte att man bör avstå från att protestera om man inte befinner sig i Köpenhamn. För de som befinner sig i Stockholm och vill protestera mot rasismen uppmanar vi att ansluta till LO:s demonstrationståg mot rasism och främlingsfientlighet, som arrangeras med start på Södermalmstorg (vid Slussen) kl.15:00 lördagen den 12 december.

De som vill delta i organiserade icke-våldsprotester i Salem uppmanar vi att kontakta Stoppa Nazismen – Aktivt Ickevåld, som planerar för aktiviteter. http://www.stoppanazismen.nu/

Nätverket Mot Rasism arrangerar dessutom informationsspridning i Salem kommun om nazisternas verkliga syften med marschen, som en del av arbetet mot marschen.

Kampen fortsätter – Rasismen ska krossas

– Nätverket Mot Rasism

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism. Bokmärk permalänken.