Tusentals studenter ockuperar österrikiska universitet – Intervju med Roman, REVOLUTION Österrike

roman Roman talar inför samlade studenter

Ett massmotstånd har brutit ut i Österrike mot planerade attacker mot utbildningssystemet på universiteten.

Allt började när Fakulteten för Konst blev ockuperad av ett litet antal studenter som protesterade mot planer från det österrikiska Utbildningsministeriet att införa ett nytt treskaligt betygsystem. Studenterna var förbannade över att många av dem inte skulle kvalificera för en masterutbildning och att deras val av ämne skulle dikteras uppifrån.

De uppmanade till en solidaritetsdemonstration som skulle marschera mot Wiens Universitet och möttes av hundratals studenter som inspirerats att ta till ockupation för att rädda sina ämnen. De samlades för ett möte och bestämde sig för att ockupera de största teaterhallarna på huvudcampus.

Roman, en medlem av REVOLUTION i Österrike, var med i ockupationen av Wiens Universitet från första dagen och blev invald i strejkkommitten av ett massmöte.

”Det dröjde inte länge innan vi insåg att studenterna var totalt beslutsamma att ockupera så länge det behövdes för att segra. Stämningen här är att vi ska gör allt som krävs. Men vi är beredda. Vi ockuperar nu gymmet för att förse oss med mer sovutrymmen och duschar. Stödet utifrån har varit enormt. Vi är överväldigade av solidaritetsuttalanden, bland annat har vi fått ett officiellt uttalande från metallarbetarfacket, som för närvarande själva befinner sig i lönekonflikt. Den allra största majoriteten av studenter är antingen inblandade i ockupationen eller stödjer den, till och med högerstudenterna. Lärarna har hållt regelbundna solidaritetsmöten och även bidragit med praktiskt stöd. Lägre betald personal som arbetar på universitetet men som inte själva är lärare har varit särskilt entusiastisk.”

Men han tillägger att studentkårens ordförande nu börjar försöka förhandla med Utbildningsministeriet trots att studenternas omröstningar har beslutat annorlunda: ”De försökte kalla till presskonferens och sedan uppmana till ett slut på ockupationen, men studenterna accepterade inte det. Studentkåren har ignorerat beslut tagna genom omröstningar på studenternas massmöten som hållts under ockupationen. Nu försöker de förhandla med Utbildningsministeriet trots att massmötena uttryckligen beslutat att vi inte ska göra det. Vi tänker inte låta dem besluta över våra huvuden.”

Roman fortsätter: ”Skalan och farten på denna ockupation innebär att vi måste förbättra vår organisation om vi ska kunna ta tag i problemen. När vi startade ockupationen, argumenterade vissa personer att organisationer, som REVOLUTION, inte skulle få spela en roll i ockupationen och att det inte skulle få finnas något ledarskap. Omröstningar med många studenter (mellan 1000 och 2000 i varje) avvisade detta och ville ha en utvald ledningsgrupp, men efter motstånd mot framför allt liberala studenter övergavs detta och vi har nu en kommitte med mellan 40-50 representanter från olika arbetsgrupper. Tyvärr innebär det att vi inte får någon bra överblick och vem som helst kan bli med i kommitten genom att bilda en arbetsgrupp. Detta innebär ibland en organisatorisk mardröm! Omröstningar skulle göra situationer som denna lättare att hantera och mer demokratiska.”

Roman är hursomhelst säker på att denna rörelse har potentialen att slåss och vinna mot regeringens attacker.

”Vi gjorde ett viktigt beslut igår, att vi riktar våra krav inte bara mot Utbildningsministeriet utan också mot Finansministern. Vi har ropat ’Pengar till utbildning – inte banker!’ på demonstrationer och därmed gjort en länk mellan den ekonomiska krisen och att det är vi som får betala priset för den. Genom att attackera Finansministerns beslut hoppas jag att vi kan bredda protesterna till att omfatta hela regeringens politik och påvisa att det är det kapitalistiska systemet som bär skulden.

Ockupationen sprider sig för närvarande till universitet runtom hela Österrike och skapar relationer med olika kämpande arbetarkollektiv. Vi har skickat solidaritetsuttalanden från ockupationen till metallarbetarna, tryckeriarbetare såväl som dagispersonal som demonstrerade för högre lön bara två veckor sedan. Studenterna på universitetet känner solidaritet med andra som kämpar mot attackerna som kommit med den kapitalistiska krisen.”

REVOLUTION har delat ut flygblad till studenter under ockupationen, som argumenterat att det är kapitalismen som är problemet. Vi siktar på att sammanföra unversitetsstudenternas kamp med de österrikiska skoleleverna som för bara några månader sedan lämnade skolorna i tusentals och demonstrerade under antikapitalistiska slagord. Nästa steg för REVOLUTION är att driva på för en vald ledningsgrupp med delegater från alla ockuperade universitet och även skolor om de går ut i skolstrejk. Med universitetsstudenternas tid och organisation i kombination med skolelevernas radikalism, skulle Österrikes kapitalister ha två val: Kasta in handduken eller förbereda sig för strid!

– REVOLUTION Österrike

Se mer:

Film inifrån ockupationen

Blogg om ockupationen

Annonser
Det här inlägget postades i Internationell kamp, Intervju, Skola, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s