Snuten sattes under onsdagsmorgonen in mot det ockuperade huset i Liljeholmen: intervjuad ockupant berättar

IMG_2662

Under onsdagsmorgonen blev det hus som ockuperats av ”Kommando Carl Bildt” stormat av snuten. Snutarna sattes in mot de tämligen fredliga och mestadels unga ockupanterna som i huset skapat ett utrymme som varit väldigt uppskattat av många. Särskilt av ungdomar, som i huset funnit en trevlig och kreativ plats att vara på.

Revolution har intervjuat aktivisten Emma om vad som hände under onsdagsmorgonen. Det här är den andra intervjun med Emma om ockupationen, den första kan läsas här.

Vad hände på onsdagsmorgonen i det ockuperade huset?
Vi vaknade runt kvart i sex av att vakten tutade i stora signalhornet. Vi hörde: ”Snuten kommer, snuten kommer, det är snutar överallt, dom håller på att ta sig in.” Alla fick lite panik. Precis när jag hade hunnit få på mig kläder så hörde jag folk som skrek ”dom är inne, dom är i trappan.” Sen tog det inte lång tid innan dom sparkade in dörren och kom in. Dom lyste oss i ansiktet med starka ficklampor och skrek. Det var snuten. Dom hade nog inte förväntat sig en grupp ledsna människor, utan snarare en grupp mycket farliga typer. Dom gav ett väldigt stressat intryck, och skrek att vi skulle sitta ned och knyta händerna över huvudet. Men dom slogs inte.

Sen fick vi sitta där i ungefär en timme. Det var jävligt bra stämning bland oss. Vi skämtade om polisen och det var överhuvudtaget en glad stämning. Efter ungefär en timme fick vi veta att vi var misstänkta för grovt olaga intrång, och att vi skulle föras därifrån. Sen förde dom ut oss. En del gick ut frivilligt, andra bars ut. Dom som bars ned blev nedslängda på marken medan alla andra visiterades. Här tappade dom kontrollen lite grand och en del folk började rusa iväg. Innan snuten hade märkt något hade 5-6 stycken hunnit sticka. Då blev dom helt galna och började kuta efter.

Snuten lyckades komma ikapp alla. Det blev lite kalabalik. En kille som gjorde motstånd blev nedbrottad av poliser som satte handklovar på honom och utdelade en del slag. Det var inte direkt misshandel, men han skrek ju högt ”aj”. Sen blev han anklagad för våld mot tjänsteman . . .

Vad hände sedan?
Alla blev förda till Västberga polisstation. Alla förutom jag blev satta i cell. Jag fick sitta på stationen en halvtimme, dom som var där längst fick sitta i cell i tio timmar. Ingen blev hur som helst anhållen, alla blev släppta samma dag.

Hur ser anklagelserna ut?
Förutom olaga intrång anklagas vi för skadegörelse och i ett fall våld mot tjänsteman.

Vad händer nu? Planeras det nya ockupationer?
Ja, absolut. Så länge det finns tomma hus. Tomma hus är allas hus! Frågan är inte om, frågan är när.  Sen kommer vi ha stödfester också för att kunna betala böter. Ingen ska behöva betala.

Vet du hur mycket skadestånd ni hotas av?
Alltså, vi har ju ”sabbat” en hel del. Vi har ju t.ex. ”förstört” tre väggar. Vi rev ned dem eftersom vi behövde mer utrymme. Vi har också målat i tre rum. Det kommer nog kosta ganska mycket.

Har ni fått mycket solidaritet efter stormningen? Det är ju många som verkligen fastnat för huset och som verkligen uppskattat det utrymme ni skapat.

Jo, men ett problem har ju varit att vi fått alla våra mobiler beslagtagna. Vi har därför haft svårt att kunna kontakta människor, och ännu bara haft interna möten om hur vi ska gå vidare. Men vi hoppas att vi ska kunna involvera fler i solidaritetsarbetet genom stödfester.

Vad har varit det bästa med huset, så här i efterhand?
Vi har ju fått väldigt mycket stöd. Och så har vi lyckats få med en massa nya människor. Folk som var med nu på slutet var inte alls samma människor som när vi började. Sen har det ju varit jävligt personligt utvecklande för oss alla. Vi har fått kontakt med människor, och inte bara med folk från den redan existerande vänstermiljön, utan en hel del vanliga Svenssons. Sen har vi lite lyckats inspirera till andra ockupationer. Ta bara badhuset i Aspudden. Dom har åtminstone varit lite inspirerade av det vi gjort. Det känns skitkul.

Annonser
Det här inlägget postades i Intervju, Nyheter - kamp, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s