Rapport från Nätverket Mot Rasism: Torgmöte till Björn Söderbergs minne

vi_minns_bjoern_soederberg_medium

www.nmr.nu

Inför måndagens demonstration till minne av Björn Söderberg: Nätverket organiserade torgmöte i Skärholmen

Idag organiserade Nätverket Mot Rasism ett torgmöte i Skärholmen centrum. Ett flygblad delades ut med info om våra höstaktiviteter, och med info om den kommande måndagens demonstration till minne av Björn Söderberg, som hålls kl.18 på Medborgarplatsen (12 okt).

Under torgmötet höll olika kamrater tal. Björn Söderberg mördades den 12 oktober 1999 efter att han stått upp mot en ledande nazist, Robert Vesterlund, som infiltrerat facket på den arbetsplats där Björn arbetat samma sommar. Efter att Björn protesterat mot att nazisten tilläts vara fackligt ombud och fick honom avsatt mördades han av en grupp av Westerlunds anhängare. Hampus Hellekant, en av de tre nazister som var inblandade i mordet, är fortfarande aktiv som nazist och har sedan han släpptes fortsatt att terrorisera och kartlägga antirasister (se Arbetarens avslöjanden http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20091008 ).

Talarna
på dagens torgmöte underströk vikten av att hedra Björn Söderbergs minne genom att sluta upp på måndagens demonstration och visa att vi är många som inte har glömt, men också att vi bör ta fasta på Björns exempel och bjuda motstånd. Nazism och rasism är fortfarande ett allvarligt problem – nazister fortsätter att terrorisera sina meningsmotståndare.

Idag
finns större anledning än på länge att ta bjuda motstånd mot nazisterna. Den kapitalistiska krisen, som snabbt skapat en alarmerande massarbetslöshet, skapar ett samhällsklimat där rasisterna kan utnyttja frustration och desperation för att vinna anhängare för sina djupt reaktionära idéer. Om detta vittnar Sverigedemokraternas frammarsch, något som också gynnar de mer hårdföra nazistiska grupperna.

Flera talare framhöll därför vikten av att vi, när vi hedrar minnet av Björn Söderberg, också måste hedra hans gärning genom att själva agera mot nazisterna. I denna anda uppmanade talare till organisering för att bygga rörelsen mot dagens rasistiska krafter, en rörelse som också måste ta strid mot den kapitalistiska samhällsordning som skapar grogrunden för dessa. Vi informerade också våra höstaktiviteter.

Omkring 1 500 flygblad delades ut under den en och en halv timme långa aktiviteten. Mottagande var mestadels positivt och flera stannade upp för att lyssna till våra appeller. Under måndagen kommer flygbladsutdelningar att organiseras på olika håll. Sammanstrålar igen gör vi i på Medborgarplatsen på måndag, då vi hoppas att många kommer att sluta upp för att hedra vår stupade kamrat!

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s