Rapport och bilder från gårdagens demonstration

sep17

Den 15:e september öppnade riksdagen efter ett långt sommarlov. Samtidigt samlades runt 2 500 personer för att protestera mot den borgerliga politiken under parollen ”Vi vägrar betala kapitalismens kris”. Det var återigen dags för Septemberalliansens årliga demonstration, och självklart var REVOLUTION på plats.

Läs resten av rapporten och se bilder nedan i detta inlägg.

This article is also available in English.

sep1

Demonstrationen hade föregåtts av en lång mobiliseringskampanj över hela Stockholm och Sverige, vilket vi tidigare rapporterat om här på hemsidan. På plats på tisdagskvällen fanns fackliga aktivister, miljögrupper, vänsterorganisationer och antirasister. En stund efter klockan sex anslöt sig också Lagena-arbetarna med vänner efter att ha hållit en egen demonstration från Slussplan. Lagena-fallet är ett exempel på vad krisen innebär för arbetare, och visar också att kamp är det enda svar vi kan ge de borgare som vill att vi ska plocka upp notan för att rädda deras system.

Samlingen lyssnade till tal av bland andra kämpande studenter och pensionärer, fackliga aktivister, representanter från bussförarna, Aktion mot deportation och Lagena-arbetarna. Samtliga gav bra exempel på vad krisen innebär och glimtar från den kamp som hela tiden pågår runtom i landet. Däremot hade vi gärna hört mer om vägen framåt för motståndet. Kraven på att LO, socialdemokraterna och vänsterpartiet ska agera ställer vi oss helt bakom, men vi måste vara beredda på att organisera oss oberoende av fackpamparna och byråkraterna om vi vill att vår kamp ska vara framgångsrik. Och när det gäller kapitalisterna och deras partier kommer det inte att räcka att be snällt om förbättringar: vi måste försvara våra intressen i stenhård kamp.

Efter talen var det dags för avmarsch. REVOLUTION var som vanligt snabbt igång med slagord: ”Ropen skalla, A-kassa åt alla”, ”Sparka borgarna, inte oss”, ”One solution – revolution”, med flera. Demonstrationståget gick genom de centrala delarna av stan. När vi passerade några av Stockholms finare krogar syntes flera borgarslynglar gapa förvånat över detta intrång på deras domäner. Men vi möttes också av uppmuntrande kommentarer från flera åskådare.

Demonstrationen var större nu än förra året, men trots den ekonomiska krisen som slår mot stora delar av arbetarklassen och en omfattande mobilisering var vi inte närheten av att samla lika många som vid den första protesten 2007. Hatet mot borgarna är djupt förankrat i samhället, men eftersom de stora arbetarpartierna inte vågar utmana kapitalisterna på riktigt tror många att det är lönlöst att protestera. Men kampen fortsätter varje dag på arbetsplatser och skolor som hotas av borgarnas nedskärningspolitik. REVOLUTION deltar i det motståndet, och kommer fortsätta sprida vårt svar på krisen: gemensam kamp mot kapitalismen och för våra intressen – en revolutionär rörelse för ungdomar och arbetare.

– Medlemmar ur Revolution

sep2

sep3

Lagena-arbetarna

revo1

revo3

revo4

demo1

demo2

revo7

demo8

revo9

Ytterligare bilder finns på Septemberalliansens hemsida. Läs också artikel om demonstrationen i LO-tidningen.

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s