Den 11 september

Den 11 september är ett datum som nästan alla har ett speciellt förhållande till. Det var då, för 8 år sen, som två kapade flygplan flög in i ”Twin towers” och mördade knappt 3000 personer. Kapitalisterna i världens imperialistländer med USA i spetsen bakom kulisserna hoppade av lycka. Äntligen så fick de chans gömma sin imperialism i retorik om ”kriget mot terrorismen”. Först var det Afghanistan och sedan var det Irak som fick känna på västländernas definition av ”Liberation war”.


Salvador Allende – Chiles president innan militärkuppen

Datumet 11 september har även för många en annan innebörd. 1973 så bombades presidentpalatset La Moneda av militären. Detta i ett läge då socialistpartiet med Allende som president försökte reformera Chile till socialism.

De gjorde stora jordbruksreformer där de fråntog kapitalisterna deras mark, de nationaliserade Chiles viktigaste industrigrenar som koppargruvorna (som i många fall ägdes av kapitalister från USA) och fabrikerna ockuperades av arbetare. Men det var inte bara privategendomen som ifrågasattes utan hela samhället såg sig vara inne i en övergångsfas till socialism. På alla områden så förbereddes det för socialism. Kommunister som Pablo Neruda och Victor Jara fick kulturen att blomstra. Folket var uppfyllda av situationen och tron på den socialistiska framtiden. Kapitalismen skulle äntligen skrotas!


Hade den chilenska vänstern försvarat sig i tid hade kuppen aldrig lyckats

Men det blev inte så. Det gick inte att ha den borgerliga staten som utgångspunkt. Dess väpnade förband motsatte sig på order av kapitalisterna reformen av den och därmed så bevisades dess karaktär. Och alla framsteg som den chilenska arbetarklassen hade gjort krossades brutalt. Den stod på order av dess ”ledare” med garden nere. Allende ville inte se en beväpnad arbetarklass utan sade till de att de skulle lita på polisen och militären att försvara den.


Pinochet – fascistsvin

Detta gjorde att folket inte kunde försvara sig den 11 september. Arbetarna fick se pansarvagnar rulla in på Santiagos gator, stridsflygplan bomba La Moneda och så fick dem se stadion förvandlas till ett slakteri. Och de kunde inget göra.

– Danilo

Se även:

Fotos del evento Remembering Sept 11, 1973 Chile – foton

Chile: 11 september 2007 – krönika från 2007

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s