Intervju från det ockuperade huset i Liljeholmen

(Foto: Stockholms Fria)

Aktivisten Emma, som varit med sedan dag 1, berättar om husockupationen i Liljeholmen och varför de ockuperar huset.

REVO: Här har vi en aktivist som varit med sedan ockupationens början. Kan du berätta vem du är och varför du valde att involvera dig i det här?

Emma: Jag heter Emma och är 12 år gammal. Är medlem i Revolution. Jag tycker att det är en bra kampanj med en väldigt bra metod. Dom flesta tycker ju inte att hus ska stå tomma. Och här kan vi göra något som ger konkret resultat. Det känns väldigt bra. Man kan använda huset till att organisera workshops, laga mat.. ja lite till vad man vill. Det ger resultat. Ockupationer är viktiga, så då är det viktigt att försöka vara med och påverka rörelsen så mycket som möjligt, så att den blir så bra som möjligt.

Kan du berätta om bakgrunden? Varför valde man just det här huset?

Vi var några stycken som gick runt och rekade. Vi kollade in lite olika hus och gjorde en lista över dem som verkade bra. Så blev det att vi valde det här. Det ligger nära, det är bra. Det kommer stå tomt i minst ett halvår. Detaljplanen är klar först om ett och ett halvt år. Först när detaljplanen är klar får man försöka hyra ut det till folk. Eftersom det är lågkonjunktur kommer ägaren antagligen inte att hitta någon, vilket betyder att huset kommer stå tomt även i framtiden. Sen.. ja, vi har vatten, el, det är fräsht, och nära till stan.

Kan du berätta lite om syftet? Vilket är målet med ockupationen?

Dels är det en markering mot äganderätten. Företagens lokaler går inte före vårt behov av utrymme. Det är också en protest mot den ökande bostadslösheten, att allt fler saknar nånstans att bo och vara samtidigt som fler och fler hus står tomma. Sen är målet också att bygga ett socialt center där man ska kunna vara utan att behöva köpa någonting.

Vilken verksamhet pågår i lokalen, vad använder man den till?

Allt möjligt. Här finns tatueringsstudio, frisörssalong, det organiseras workshops.. Worshopsen har handlat om olika saker. En var om hur man försvarar sig mot tårgas, en om hur man gör facklor och slukar eld. Andra har handlat om hur man samarbetar.. det har varit jättemånga olika och jag kommer inte ihåg alla. Vi har ju haft 2-3 workshops varje dag.

Hur har responsen varit här i industriområdet som lokalen ligger i? Har ni gjort några försök att bygga upp stöd för ockupationen?

Vi har delat ut en massa flygblad. På detta berättar vi om syftet med ockupationen, och det avslutas med en inbjudan till alla som vill komma hit och besöka oss. Det har vi spridit i Liljeholmens centrum. Det har varit enormt bra respons. Jag delade omkring 60-70 flygblad och fick bara en enda negativ kommentar. Annars har det varit positivt. Pensionärer har kommit hit och skänkt oss gardiner och möbler. Bland våra grannar har vi Färgfabriken. Dom har vi snackat mycket med. Vi har fått byggmaterial och färg från dom som dom inte har behövt. Vi har väldigt bra kontakt med grannarna. Det finns en massa hemlösa människor i närheten också, dom har vi också pratat med.

Har det kommit hit mycket ungdomar?

Jo det har det. Det ligger skolor ganska nära, så det har kommit hit flera elever från dem och hängt här. Sen har flera som vi delade flygblad till i centrum kommit hit bara för att komma och kolla vad det är för något. Vi har åtminstone haft upp emot 25 vanliga besökare som helt enkelt varit nyfikna.

Kand du berätta lite om den senaste utvecklingen?

Ja.. Fredrik Winberg, ägaren till huset, har anmält oss. Han säger att huset ska användas till ”betongkonst”. Vi har bett om numret till betongkonstnärerna så att vi kan kontakta dom och eventuellt samarbeta med dom. Men då har han sagt att det är han som är ”betongkonstnären”. Det tror inte vi på, det är uppenbart att han ljuger. Att hans sekreterare sagt att huset skulle tomt i minst ett och ett halvt år avfärdade han med att det skulle vara en överaskning. Han har sedan erbjudit oss en annan lokal i fall vi lämnar det här på 3 rum på 70 kvadrat utan vare sig kök och dusch till en hyra på 2 500 kr i månaden. I överenskommelsen ingick att vi skulle få hyra lokalen under ett år, inte syssla med verksamhet som på nåt sätt stör våra grannar, eller med någon verksamhet som ”stör den allmänna ordningen”. Ingen skulle få sova i lokalen och vi skulle inte få sätta upp några skyltar. Hur dåligt som helst. Så fick vi inte säga något till media, det var en viktig del av erbjudandet. Vi har som svar låsats som att vi har varit intresserade för att kunna stanna i huset så långe som möjligt. Vi lovade att lämna huset igår kl.18, men bröt detta löfte. Nu har han polisanmält.

Polisen har inte varit här ännu?

Dom har kikat runt lite men inte ens brytt sig om att prata med oss.

Ikväll ordnas en stöddemonstration? Är det ni själva som ligger bakom den? Vad har du för förhoppningar om den?

Det är folk som har varit i huset som av olika anledningar inte kan vara kvar som ligger bakom den. Vet inte riktigt vad jag ska säga om förväntningar.. jag hoppas att den ska bli bra och att det kommer folk.

Vilket är nästa steg i ockupationen?

Vi kommer att hålla ut så länge som vi kan, dock med fredliga medel. Vi kommer att använda oss av passivt motstånd. Om vi blir vräkta får vi diskutera vad nästa mål är.

Så ockupationerna fortsätter?
Absolut. Det här är bara början!

Se även:

Liljeholmsockupationen polisanmäld – artikel på motkraft.net

Kommando Carl Bildt ockuperar hus i Liljeholmen – video på Youtube

Annonser
Det här inlägget postades i Intervju, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s