Global ungdomskamp mot kapitalismen: Uttalande från REVOLUTIONs 3:e Internationella Kongress

REVOLUTION höll sin tredje internationella kongress den 2-3 augusti. Efter det följde ett internationellt läger – båda anordnades i Berlin i Tyskland. Här följer ett uttalande från kongressen.

This statement is also available in English.

Ett hundratal medlemmar och sympatisörer från Storbritannien, Sverige, Tyskland, Tjeckien, USA och Österrike samlades och diskuterade dagsaktuella frågor såväl som byggandet av en revolutionär ungdomsorganisation. En framgång var att kamrater från USA, som vunnits för vårt program och metod för byggandet av en aktiv och utåtriktad ungdomsorganisation för att krossa kapitalismen. Endast en internationalistisk organisation kan kombinera kampen mot USA-imperialismen med kampen mot angreppen mot unga och arbetare i USA. Ett av de viktigaste stegen REVO har tagit på senare år är därför just att vi numera har sektioner och medlemmar inte bara i USA utan också i fattigare, halvkoloniala länder som påverkas av imperialismen.

På grund av Tysklands och EU:s rasistiska gränskontroller kunde inte kamrater från två sådana förtryckta länder – Pakistan och Sri Lanka – ta sig till kongressen. Cyniskt nog förnekades de rätten till fri rörlighet samtidigt som Tyskland deltar i ockupationen av Afghanistan, med ursäkten att man vill sprida ”demokrati” i regionen. Detta är ett exempel på hur uselt det kapitalistiska systemet är. Kapitalismen motiverar sitt styre med fina ord men agerar egentligen bara i storföretagens intressen. Vi fördömer kraftigt rasistiska gränskontroller och understryker återigen vårt krav på öppna gränser) – inte för kapital men för människor.

Diskussionerna under kongressen och lägret rörde sig främst om sociala, politiska och ekonomiska frågor. Flera workshops, debatter och föredrag fokuserade på finanskrisen, kampen för kvinnofrigörelse samt protesterna mot nedskärningar i skolan och mot det så kallade ”kriget mot terrorismen”. På kongressen antogs ett nytt handlingsprogram, där en strategi för kampen mot finanskrisen och kapitalismens orättvisor läggs fram. Ungdomsarbetslösheten diskuterades också mycket, eftersom alltfler unga arbetare sägs upp eller står arbetslösa efter avslutad utbildning.

Konferensen antog också internationella perspektiv, där vi tydligt slår fast att kapitalismens kris är historisk. Vi skriver att det största problemet nu är att de revolutionära krafter som kan organisera nödvändiga, militanta aktioner bland arbetare och ungdomar är så svaga. Därför är den viktigaste uppgiften just nu fortfarande att bygga en revolutionär ungdomsinternational och ett revolutionärt, socialistiskt världsparti — en Femte International.

Vi underströk också nödvändigheten av att bygga stabila, internationella strukturer som inte bara håller igång diskussionen om vår REVOLUTIONs politik — utan som också kan koordinera kampen på en internationell nivå.

Man kan inte nöja sig med att endast utbyta åsikter, det visar inte minst sociala forum-rörelsens utveckling. Nu försöker kapitalisterna tvinga oss att betala för deras kris. Vi uppmanar därför alla kampberedda ungdomsorganisationer världen över att samordna aktioner mot det.

”Livet är underbart. Må framtida generationer rensa det från all ondska, allt förtryck och allt våld, och njuta av dess rikedom.” Så skrev Trotskij i sitt testamente 1940. Det är vi, ungdomen som kämpar idag, det är vår generation som måste ta oss an den uppgiften. Vi måste ta stora steg, och vi kan med glädje meddela att REVOLUTION redan har kommit en bit genom vårt arbete under den senaste tiden, och att vi har kunnat vinna nya kämpar för den revolutionära socialismens sak. Men vi är än mer nöjda med stämningen på kongressen och lägret: det var tydligt att vi inte bara har tagit några steg framåt, utan att vi alla är beslutna att gå ännu längre i framtiden — för att nå vårt mål, mänsklighetens frigörelse.

REVOLUTIONs Internationella Råd, sekretariatet, 13 augusti 2009

Annonser
Det här inlägget postades i Internationell kamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s