Rapport: Mot snutvåldet!

REVOLUTION Stockholm delade under lördagen ut flygblad och pratade med ungdomar vid gratisfestivalen Ung08 och vid Sergels torg. I avsaknad av vårt kampanjbord (som fanns hos en kamrat som inte var i stan) gjorde vi ett improvicerat bord av en bänk och en medhavd filt. Vi gjorde också fyra plakat för att synas bättre.

Vi delade ut kvarvarande flygblad från onsdagen, som handlade om den österrikiska polisens mord på 14-årige Florian. I texten påpekades att snutarnas våld mot ungdomar är ett internationellt problem, med en hänvisning till Johan Liljeqvist, 24-åringen som dog efter att ha misshandlats av poliser i Göteborg i april. Vi förde i flygbladstexten också fram kraven på avväpning av snuten, och för oberoende utredningar av deras våld, organiserade av representanter för arbetarklassen och de förtryckta.

Vi fick inte stå ostörda någon längre stund på Ung08. Efter bara 10-15 minuter kom en säkerhetsvakt, uppbackad av några biffiga vakter, och krävde att vi skulle lämna festivalområdet då arrangören ”bestämt” att ingen politisk propaganda skulle tillåtas. Vi argumenterade med henne och påpekade att hon därmed förverkade vår demokratiskt vunna rätt att sprida våra åsikter i det offentliga rummet, samt att Kungsan tillhör alla! Det var dock lönlöst att försöka övertyga henne (hon uttryckte också sitt stöd för snutarna i allmänhet, och att hon personligen blev provocerade av våra plakat). Då vakterna strömmade till beslutade vi att lämna platsen för att istället fortsätta vid Sergels torg. Att vi skulle agera på detta vis hade vi bestämt innan.

Säkerhetschefens agerande förde dock något gott med sig. En tjej och hennes kompisar stannade till i uppståndelsen, diskuterade med oss och bad om att bli kontaktad inför vårt planerade möte på tisdag (där vi ska prata om polisvåld och hur det kan bekämpas). Vi hade haft en diskussion om nivån av provokation i fråga om våra plakat innan aktiviteten, det var mycket poliser i Kungsan, så en konfrontation var nästan oundviklig. Vi valde att inte kompromissa i några ”provokativa” formuleringar. Det är snutarna som är provokativa, och konfrontationer kan också skapa intresse bland förbipasserande. Det visade sig stämma.

Vid plattan kunde vi inte ha bokbord, men vi gjorde vad vi kunde med det medtagna materialet för att väcka uppmärksamhet. En pelare bekläddes med plakat och en REVO-flagga. En kamrat fungerade också som ”rörligt plakat” med ett plakat upptejpat på ryggen (vilket vi för övrigt fick hjälp med av en positivt inställd arbetare på Pressbyrån som läste vårt flygblad under sin rökpaus).

De resterande flygbladen gick åt snabbt och det blev en hel del diskussioner med folk som stannade till när de såg plakaten och ville veta mer. Två tjejer och en grupp killar som hade egna erfarenheter av snutarnas trakasserier av förortsungdomar pratade med oss och gav oss sina kontaktuppgifter inför tisdagsmötet.

Aktiviteten var lyckad. Vi hade innan vi började snackat om vikten av att aktivt söka diskussioner med dem som verkade intresserade. Det gav så klart mer än passivt flygbladsutdelande, och mer att utvärdera i efterhand. Frågan om polisvåld är engagerande. De flesta förortsungdomar avskyr polisen och tycker att det är bra när någon ger uttryck för denna opposition. Detta, utöver att det är viktigt att göra motstånd mot snutvåldet överhuvudtaget, är ytterligare ett skäl till varför vi bör prioritera att reagera när snutarna begår nya övergrepp (vilket de kommer att göra).

Medlem i Sthlms-gruppen

Det här inlägget postades i Aktivitet, Rapport, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s