Protester i Österrike och Tyskland mot polisvåld

Som vi redan skrivit om, delade REVO-medlemmar i onsdags ut flygblad i Stockholm mot polisvåld, som en solidaritetsaktion med kamrater i Österrike, där demonstrationer mot polisvåld hölls.

I Wien, Österrike samlades samma dag cirka 130 personer för att protestera mot grisarnas mord av 14-årige Florian. REVOLUTION hade ett block på 25 personer och en banderoll med frågan om köpcentrats profiter är värda mer än ungdomars liv. Det delades ut flygblad med budskapet om att avväpna polisen och en REVO-medlem höll ett tal där det poängterades att denna attack bara var en i raden av brutala polisattacker de senaste åren. Även detaljerna kring fallet ifrågasattes, då de skyldiga poliserna den första tiden slapp förhör p.g.a. ”psykologisk shock”, något man aldrig skulle tillåta en vanlig ungdom som blivit arresterad. Under tiden av sin ”psykologiska shock” kunde snutarna komma överens om vad de skulle säga under förhöret.  Även i Krems, där Florian blev mördad, samlades många ungdomar för att protestera mot polisvåldet.

I Berlin anordnade ett antal kamrater en symbolisk solidaritetsaktion. En kamrat som var på besök i Tyskland berättar:

”Vi var en liten skara människor från tyska ”Arbeitermacht” och Revolution som i protest mot polisvåldet demonstrerade utanför Österrikes ambassad i Berlin. Vi var väldigt få, runt 10 pers, och självklart begränsades vi av det. Dessutom var området vi var på inte det bästa, det var rätt ”off” och inte många gick förbi. Men tyckte ändå att vi lyckades med tanke på de förutsättningar vi hade, vi skrek högt och syntes, även fast det var svårt för oss svensk-språkiga att skrika slagord på tyska. Meningen med denna solidaritetsaktion var just att solidarisera med demonstrationerna i Österrike, även fast vi inte kunde göra det genom att storma ambassaden eller ens få ut ambassadpersonalen så behövdes det som en symbolisk aktion. Vi visade att vi som en internationell organisation tar en internationell kamp mot det borgerliga samhället och dess kärna: polisen och alla andra väpnade styrkor.”

– Juan och Danilo

Vidare läsning:

Reports on protests against the murder of 14 year old Florian – från REVOs internationella hemsida

Rapport från flygbladsutdelning i Stockholm om behovet att avväpna polisen

Polisen måste bort – artikel om snuten av en REVO-medlem

Annonser
Det här inlägget postades i Rapport, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.