14-åring mördad av österrikiska poliser

Flygbladsutdelning i Stockholm mot polisvåld!

När? Imorgon onsdag 12 aug: kl.17.30

Var? Sergels torg, vid ingången till centralens t-bana.

For information in English, click here.

Två österrikiska grisar sköt med djärvt mod ner två tonåringar, 14 och 17 år gamla, förra onsdagen, som försökte bryta sig in i en affär. 14-åringen Florian blev skjuten i ryggen och dog medan 17-åringen blev skjuten (och illa skadad) i ena benet och sedan arresterad. Ungdomarna var ”beväpnade” med en skruvmejsel och en kratta men skottet i ryggen indikerar att de försökte fly från platsen, vilket också 17-åringen hävdar.

Ingen av de ansvariga poliserna har blivit förhörd, eftersom de ”mår dåligt.” Samtidigt har 17-åringen redan blivit förhörd – trots att han rimligtvis mår sämre.

Den österrikiska statens polisbrutalitet vet inga gränser. Polisen är högst korrumperad och har utfört flera liknande snedsteg tidigare. Det hela påminner lite om situationen i Grekland i vintras men det är svårt att avgöra vilken potential det finns för att någon slags massivt motstånd. Det finns vissa positiva omständigheter som att skolstrejkerna i Wien redan tidigare fört samman stora massor av skolungdomar i gemensamma aktioner mot staten.

Reaktionerna som har kommit från de borgerliga partiernas och mediernas sida är en blandning av oro och försök att hitta bortförklaringar. Konservativa FPÖ (Frihetliche Partei Österreich) har t. ex. hävdat att orsaken till händelsen är att poliserna är överbelastade med arbete (det behövs uppenbarligen fler poliser). Socialdemokraterna och de Gröna har krävt att händelsen utreds ordentligt med det enkelt begripliga syftet att rädda ansiktet på den borgerliga staten.

I onsdags samlades 40 personer för en protest framför inrikesministeriet i Wien. Under hela veckan har REVOLUTION i Österrike mobiliserat för en protest som blir av nu i morgon, onsdagen den 12, på samma plats. Man har i detta samarbetat med en reformistisk ungdomsorganisation och hoppas på samarbete med flera andra grupper. Tyskarna har å sin sida jobbat på en mobilisering för en protest framför den Österrikiska ambassaden i Berlin. Även denna protest kommer ske i morgon.

Protestera mot den österrikiska polisens mord på 14-årige Florian! Kom och visa din solidaritet med kampen mot polisvåldet.

Onsdag 12 aug: kl.17.30 vid Sergels torg, vid ingången till centralens t-bana.

– Hemsidered. samt medlemmar av REVOLUTION och kamrater från Arbetarmakt, som för tillfället befinner sig i Tyskland

Vidare läsning:

Polisen måste bort – artikel om snuten av en REVO-medlem

Protest against the murder of Florian – killed by Austrian Police! – från REVOLUTIONs internationella hemsida

Cops who gunned down teen burglar face manslaughter charges – artikel på engelska från Austrian Times

Artikel om händelsen på tyska – från österrikiska ArbeiterInnenStandpunkt

Annonser
Det här inlägget postades i Aktivitet, Anti-borgerligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s