Solidaritet med massprotesterna i Iran!

Iran skakas just nu av de största folkliga demonstrationerna sedan den ”Islamska revolutionen” för 30 år sedan. Det som började som protester mot vad många menar är ett riggat val liknar nu mer och mer en öppen kamp mot regimen.

Motståndet mot den iranska diktaturen har funnits så länge ledningen – ayatollorna och mullaväldet – har funnits. Arbetare har strejkat, kvinnor har gjort motstånd mot det förtryck som riktas mot dem i religionens namn, och studenter har modigt trotsat regimens diktat. Men det är först nu det har exploderat på riktigt.

Det öppna upproret tog sin början i presidentvalet. Iran är en diktatur som i slutändan styrs av icke-valda, religiösa ledare – väktarrådet och den så kallade ”revolutionsledaren”, ayatolla Khamenei – men man tillåter ändå val för att utse vilken på förhand godkänd ledare som ska representera de styrande. I årets val var huvudkandidaterna den sittande presidenten Ahmadinejad, som stod mot ”reformkandidaten” Mir Hossein Mousavi. Mousavi sågs av många som en ”mindre dålig” kandidat. Han stöds av de före detta presidenterna Rafsanjani och Khatami, och lovade innan valet bl.a. att lätta på de hårda klädkoderna för kvinnor och att använda ett mer ”diplomatiskt” språk gentemot USA.

När myndigheterna meddelande att Ahmadinejad vunnit en storseger i valet var det många som genast tvivlade. Flera journalister och observatörer har talat om röstfusk, och Mousavi uppmanade sina anhängare att inte acceptera resultatet. Det var ganska tydligt att valet var riggat från början till slut. Så utbröt de gatuprotester som bara fortsätter att växa.

Även om protesterna till en början handlade om valet verkar de alltmer växa till att handla om något större: om hela den iranska diktaturen. Protesterna är mer mot Ahmadinejad än för Mousavi, har fler än en journalist rapporterat. Och konstigt vore väl annat: Mousavi var själv premiärminister på 1980-talet, då tusentals vänsteranhängare dödades eller kastades i fängelse av regimen. Han är knappast någon vänsterkandidat, eller ens en ”god demokrat”. Som Yassamine Mather, ordförande i solidaritetsorganisationen Hands Off the People of Iran skriver hade Mousavi inga klagomål på de lika falska nio tidigare valen i Iran. Han klagade inte över de över 400 kandidater som förbjöds att delta i valet.

Via sociala media och nyhetsrapporter träder nu bilden av ett land i uppror fram: Öppna massdemonstrationer på gatorna, folkmassor som omringar och kör bort säkerhetspoliser, skott avlossade mot demonstranter, massarresteringar av oppositionella. Mousavi själv verkar osäker på vad det är han har satt igång. Samtidigt som han vill ha presidentposten inser han att upproret riskerar att hota mycket mer än så.

REVOLUTION kommer att fortsätta bevaka händelserna i Iran, och kräver i solidaritet med våra kämpande iranska bröder och systrar att alla politiska fångar friges. Vårt hopp står till den iranska arbetarklassens stolta historia av kamp mot kapitalism och mot elitens mullor – för socialismen och friheten.

– Svante

Annonser
Det här inlägget postades i Iran, Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s