Lagena-arbetare protesterade vid Systembolagets centralkontor

HPIM5298

Under torsdagen förra veckan protesterade arbetare från Lagena tillsammans med andra som kommit för att visa sin solidaritet. REVOLUTION var på plats och delade ut sitt stöduttalande till de samlade.

Systembolagets ansvariga vägrade att möta arbetarna. Vi marscherade alla in i receptionen, men utan att få någon respons. Protesten avslutades efter någon timme. Då hade fackliga aktivister från Lagena och en del andra talat i megafonen, och man hade avslutat med att sjunga internationalen. Kampen fortsätter – seger åt Lagena-arbetarna!

Film från protesten.

HPIM5305

Intervju med Jessica Moya, facklig kämpe på Lagena:
Hur har Lagenas ledning reagerat på era protester?
De vill fortfarande inte dra tillbaka varslet, men har sagt att de kan tänka sig att minska det från 33 till 24 arbetare i utbyte mot sämre arbetsvillkor. Företaget är är inte intresserad att göra den egna personalen flexibel, utan man menar på att de vill skaffa det genom inhyrda. Den inhyrda personalen har större press på sig, som tex prestattionskrav, vilket innebär att de ska plocka 120 kollin i timmen (1 kolli = en kartong med 12 flaskor), vilket sammanlagt innebär att man ska lyfta 12 ton per dag. Detta gör att man stter arbetare mot varandra, man ser till att skapa konkurrens.

Konflikten aktualiserar frågan om enighet mellan fast anställda och inhyrd personal. Hur gör ni för att bygga solidariteten med de inhyrda?

Vi har de inhyrda arbetarnas stöd. De flesta av dem är dessutom fackligt organiserade. På vår protest här idag var två av dem här för att visa sitt stöd. Samtidigt är många av de inhyrda rädda. De är ju utbytbara. Det är ju också ett skäl till varför företagen föredrar inhyrd personal, då blir det lättare att göra sig av med dem som försvarar de anställdas rättigheter. Bemanningsföretagen är heller inga vänner av facket. De inhyrda arbetarna har berättat för oss hur de varnats för att ansluta sig då Handels försökt att rekrytera medlemmar. Vi kämpar ju för att bli av med bemanningsföretagen, men vi skulle gärna se att de inhyrda blev fast anställda. Vår kamp är att arbetsgivarna inte ska byta ut den fasta personalen mot inhyrda.

Hur viktigt har stödet varit för er, och hur kan man som utomstående stödja er på bästa sätt?
Det här är vår kamp. Men vi behöver allt stöd vi kan få, det är jätteviktigt att det kommer folk på våra solidaritetsaktioner som förstår vår situation. Man kan göra mycket för att hjälpa oss. Man kan komma när vi protesterar. Man kan följa vår blogg. Man kan skicka stöduttalanden till oss och sprida informationen om vår kamp till andra.

Vi säger i vårt stöduttalande att arbetarnas kamp på Lagena angår hela arbetarklassen. Hur ser du på er kamp i ett större perspektiv?
Ja, visst är det så. Arbetare överallt måste reagera på företagens försök att utnyttja visstidsanställda för att slå mot våra anställningsvillkor. Det här är ju inte bara på Lagena, det finns ju i hela samhället i jättemånga brancher.

Vidare läsning:

Se Lagena-arbetarnas blogg.

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s