6 juni – Nassarna tog över Sverige. Eller inte.

Efter inre konflikter i den högerextrema rörelsen blev det ingen ”Folkets Marsch” i Stockholm i år. Det hindrade inte nazisterna från att hålla egna små misslyckade arrangemang.

I Skellefteå samlades ett trettiotal nazister från Svenska Motståndsrörelsen (SMR). De möttes av 1 000 motdemonstranter och fick av förklarliga skäl skyddas av polisen för att inte få stryk. Med skamsna ansiktsuttryck stod de och ”firade” nationaldagen, bland annat genom att få ägg kastade på sig. Nazisternas sjukliga brist på självkritik kommer fram i deras rapport av händelsen:

”12:00 Fler fysiska konfrontationer som definitivt inte går den röda pöbelns väg. Polisen griper en av Motståndsrörelsens aktivister.
Den röda pöbeln skanderar ”-Var är brudarna” de förstår tydligen inte att Patrioter inte skickar ut sina kvinnor i strid till skillnad från dem själva som i sann bolsjevikisk anda skickar fram sina ”kvinnor” i fronten.”

Nazisterna verkar på allvar tro att de skulle kunna stå emot trycket från 800 personer. I själva verket skulle de nog ha blivit ivägjagade ganska snart. Återigen verkar slagordet ”Dagens polis skyddar morgondagens Hitler” stämma överens med verkligheten. Det är väl ingen vild gissning att många poliser delar nazisternas hat mot ”den röda pöbeln”.

I Stockholm var den antirasistiska stämningen på topp under dagen. Nätverket Mot Rasisms demonstration samlade ca 1000 personer, mestadels ungdomar. Det var färre än förra året och alltså ingen jättesuccé. Däremot rådde det en mycket bra stämning under hela demonstrationen, från Slussen till Långholmen. Alla som slöt upp i demonstrationen är värda stor respekt. Med röda fanor marscherade REVOLUTION tillsammans med Kungsholmens Unga Röda och kamraterna i Ungsocialisterna, som hade med sig en fet ljudanläggning, vilket tillsammans med det livliga skanderandet av slagord skapade ett högt tryck och bra, kampglad stämning. Bilder från och mer information om demonstrationen kommer inom kort.

Även om 6 juni blev en katastrof för de uttalade nazisterna så ska vi inte sitta på några höga hästar. Många problem återstår att lösas. NMR måste fortsätta byggas och stärkas. Sverigedemokraterna är till exempel fortfarande ett stort hot. Faktumet att stora delar av arbetarrörelsen är genomsyrad av nationalism kvarstår. Kampen fortsätter för en stark och stolt antirasistisk vänster!

Video från SVT på nazisternas fiasko i Skellefteå

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s