Inför demonstrationen den 6 juni: Bygg den antirasistiska rörelsen mot högern!

Med bara en knapp vecka kvar till Nätverket Mot Rasisms planerade demonstration i Stockholm mot högern och extremhögern kan en i stora drag lyckad kampanj konstateras.

Den som följt uppdateringarna från Nätverket Mot Rasisms hemsida har kunnat se att kampanjen omgärdats av mycket aktivitet. Varje lördag i maj har Nätverket samlat ett stort antal aktivister som delat ut flygblad och organiserat torgmöten i Stockholmsområdet. Efter en större flygbladsutdelning i Farsta centrum organiserades två torgmöten på Sergels torg och ett i Skärholmen centrum. På torgmötena visade NMR prov på sin bredd när duktiga talare från flera ingående organisationer gjorde sig hörda. Varje gång delades tusentals flygblad ut till förbipasserande, som ibland stannade till för att lyssna och bad om att bli kontaktade av nätverket. Två fester har också organiserats, som båda bidragit till NMR:s förhållandevis lilla kassa.

Talare på NMRs torgmöte på Sergels torg

Ett lovande initiativ har också tagits på röda linjen, där en större grupp aktivister från flera organisationer tillsammans med oorganiserade samlats för att samordna en mobilisering längs med stationerna från Liljeholmen till Norsborg. Ett offentligt möte har arrangerats på Skärholmens ABF, och flera gemensamma affischeringar och flygbladsutdelningar har organiserats. ”NMR Röda Linjen” är ett försök att bygga den antirasistiska rörelsen mer långsiktigt genom att försöka rota den i förorterna. Insikten att lokal förankring och långsiktigt arbete i förorterna är avgörande för om en rörelse som NMR ska kunna utvecklas ligger bakom initiativet, som utöver att inbjuda till lokal aktivism i förorterna också är en samarbetsform som gynnar samarbetet mellan aktivister i olika organisationer.

En ny grupp
som deltagit på NMR:s utåtriktade aktiviteter är Kungsholmens Unga Röda (KUR), en elevgrupp på Kungsholmens gymnasium bestående av unga socialister. De har kunnat mobilisera elever från sin skola och därmed fyllt på deltagarantalet på aktiviteterna, och planerar nu för ett eget block i demonstrationen. De aktiva ungdomarna i KUR visar med sitt exempel vägen – vi behöver mer av den här sortens förankring på skolor. Grupper där elever med vänstersympatier kan samlas för att diskutera politik och organisera kamp borde startas upp på varje gymnasieskola i hela Stockholm. Förutsättningarna för att få igång den här typen av arbete borde vara goda på fler ställen. REVOLUTION vill gärna stödja sådant arbete som i en del i att stödja Nätverket Mot Rasism och för att bygga en antikapitalistisk och antirasistisk rörelse bland elever.

NMRs torgmöte i Skärholmen

Överhuvudtaget har NMR, som i dagsläget består av 13 organisationer och ett antal medarrangörer, under den gångna månadens kampanj visat att det är en rörelse som kan och vill utveckla kampen. Här finns många duktiga unga aktivister, varav många redan fått mycket erfarenhet av att samarbeta med andra och i att bygga rörelsen. Det är lovande för framtiden.

Det finns förstås även svagheter. Fortfarande är NMR i Stockholm ett nätverk som främst består av unga organisationer inom den utomparlamentariska vänstermiljön. Vi skulle behöva dra in fler organisationer, invandrarföreningar, fackliga grupper osv. Arbetet med NMR har en sådan inriktning, men vi behöver fler aktivister för att göra det tidskrävande arbetet med att knyta kontakter och dra in fler i engagemanget.

Vi har också kunnat registrera smärre bakslag. Efter en olycklig incident där unga antirasister i samband med ett av Nätverkets torgmöten hamnat i en konflikt med Folkpartiet, som eskalerade efter att folkpartister på plats uppträtt mycket provokativt, har ABF Stockholm meddelat att de inte vill samarbeta med mer med NMR. Också distriktsstyrelsen i Vänsterpartiet Storstockholm beslutade sig för att dra sig ur samarbetet inför 6 juni då man inte stod emot opinionstrycket från borgerlig media. Det är tråkigt att en liten sak, som dessutom inte är något som NMR kan lastas för på något entydigt sätt, ska behöva leda till sådant. Det rör sig förhoppningsvis inte om några större förluster i realiteten. Lokaler kan man alltid ordna, och stödet från Vänsterpartiet är inte av någon avgörande betydelse för Nätverket. Vi kommer ändå att fortsätta uppmana de många vänsterpartister som samarbetat med NMR att fortsätta göra så, och hoppas att de många gräsrotsaktivister inom partiet som vill att detta ska vara en del av den antirasistiska rörelsen ska göra sina röster hörda och pressa fram en kursändring. Det är beklagligt att delar av arbetarrörelsen så lätt faller för borgerlig medias tryck. De verkar bry sig mer om mediapoäng än en stark och stolt antirasistisk vänster.

Med mindre än en vecka kvar återstår den sista kraftsamlingen. Vi i REVOLUTION uppmanar alla att dra sitt strå till stacken och sprida informationen om demonstrationen. De frågor som demonstrationen tar upp, kampen för internationell solidaritet, kamp mot Sverigedemokraterna och mot högerpolitiken är mer relevant än någonsin. Därför fortsätter vi arbetet med att bygga NMR, som en del av kampen för bygget av en en antirasistisk och antikapitalistisk rörelse rotad i arbetarklassen.

Slut upp på 6 juni, kl.11 på Slussen och marschera tillsammans med oss i demonstrationen.

Av medlem i REVOLUTION, aktiv i Nätverket Mot Rasism

NMR:s hemsida

REVOLUTIONs rapport från 6 juni 2008


Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s