Första maj: Livligt och hett i Stockholm

1maj14

Första maj firades i Stockholm av tusentals demonstranter som skrek slagord mot borgarregeringen i solens hetta. Hela vänstern var representerad, om än i sedvanlig ordning splittrad. När ska den stockholmska vänstern göra som de franska facken, som i år bestämde sig för gemensamma protester för att visa enighet och styrka? Vänsterpartiet, socialdemokraterna, SAC och de stalinistiska kommunistpartierna marscherade nu var för sig på olika platser, och så vitt vi vet fanns inga uttalande försök från någon kraft att överkomma splittringen.

Det enda undantaget var som vanligt morgonens tidigaste manifestation, den vid La Mano-monumentet över stupade Spanien-frivilliga. Medlemmar i REVOLUTION, tillsammans med kamrater i Arbetarmakt deltog och sålde tidningar. Redan där började vi också fördela propaganda för Nätverket Mot Rasism, som hade en stor flygbladsutdelning under dagen.

Vi valde sedan att gå med Vänsterpartiet, som är den överlägset största demonstrationen att delta i. Årets v-tåg var uppdelat i fyra olika block, varav två utgjordes av Vänsterpartiet och Ung Vänster. De övriga fylldes på av antirasistiska grupper, exilvänstergrupper, alla möjliga vänstergrupper m.fl. Sammanlagt deltog omkring 8 000, eller mer. Vädret var fantastiskt, stämningen på topp.

REVOLUTION marscherade bakom en osedvanligt livlig grupp från Kungsholmens Gymnasium, Kungsholmens Unga Röda. Tillsammans samarbetade vi mycket under demonstrationen. När båda våra block, som sammanlagt utgjordes av runt 100 personer, samtidigt skanderade ”A – anti – antikapitalista” i kör sköt decibellnivån i höjden.

Vi hade för dagen en ny banderoll med oss som satte fokus på en av de för dagen viktigaste frågorna: ”Vägra betala för deras kris”. Den parollen använde vi också som slagord, tillsammans med bl.a. ”Kapitalister – ni står på tur – vi vill inte ha eran lågkonjunktur” och ”Häng direktörerna i fallskärmssnörerna”.

Ett stort antal exemplar av det nya numret av tidningen (som också går att läsa här på hemsidan, klicka här), liksom ett antal t-shirts såldes under dagen. Efter att vi hesa nått Kungsträdgården avslutades dagen sedan ute i Bredäng, där kamrater under mer informella former fick tillfälle att umgås och lära känna varandra bättre samtidigt som det grillades och spelades fotboll.

Annonser
Det här inlägget postades i Aktivitet, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s