Ur REVOLUTION Nr. 3 2009: Organisera självförsvar mot fascisternas överfall!

Under mars månad genomförde fascister en rad mer eller mindre lyckade attacker mot vänsteraktivister i Stockholm, Uppsala och Knivsta. Mest uppmärksammades överfallet mot Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson, som angreps med kniv nära sitt hem i Jordbro utanför Stockholm.

Att fascisterna i Info14-nätverket och Svenska Motståndsrörelsen genomför överfall av detta slag är ingenting att förvånas över. Nazisternas själva kärnverksamhet är terrorn mot oliktänkande och detta är därmed någonting som vänstern tvingas att förhålla sig till. Den fråga vi måste ställa oss själva och anpassa vår taktik efter är: ska vi själva försvara oss mot nazisterna eller bör detta överlåtas till polisen?

För revolutionärer är det en dödssynd att sätta någon som helst tillit till den borgerliga statens poliskår. I slutändan finns ju polisen till för att skydda vår klassfiende och detta grundläggande faktum kommer till uttryck i hänsynslös repression mot vänsterns rättigheter, ett totalt ointresse av att skydda vänsterarrangemang och enskilda aktivister samt det faktum att poliskåren är en samlingsplats för rasistiska högerelement.

I stället måste vi bygga upp våra egna försvarsstyrkor som kan sätta hårt mot hårt när så krävs. Vänsteraktivister från alla läger måste vänja sig vid tanken på att gatukampen är en del av vår vardag och att vi kan angripas när som helst och var som helst.

Det är beklagligt att RS inte har kommit fram till liknande slutsatser. Efter överfallet på Bernhardsson talades det i Offensiv i all oändlighet om att den antifascistiska kampen måste föras med fredliga medel. Men pacifism kan i detta sammanhang inte betyda annat än förlitan till polisen och en inbjudan till fascisterna att utplåna vår rörelse ännu en gång.

Vi kan förvänta oss en upptrappning av gatukampen under den närmaste tiden, då mobiliseringen inför 6 juni kommer igång för fullt. Fler lyckade attacker från nazisterna får betraktas som lika många politiska nederlag för vänstern.

Carlos

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism, Arbetarkamp, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s