Ur REVOLUTION Nr. 3 2009: Kamp mot Sverigedemokraterna – rasister och lögnare!

Sverigedemokraterna knackar på riksdagens dörrar. Redan i juni ställer partiet upp i EU-parlamentsvalet. Sverigedemokraterna har helt klart en chans att komma in. Partiet har tålmodigt byggt upp sin organisation. Idag har man mandat i över hälften av landets kommuner. I opinionsundersökningar får man mellan 2-3 procent.

En del av partiets framgångar har berott på att man lyckats övertyga väljare om att partiet inte längre är rasistiskt. Man har arbetat mycket på att utåt framstå som rumsrent och demokratiskt. Partiet hävdar bl.a. att så många som tio procent av medlemmarna har invandrarbakgrund och partiledaren Jimmie Åkesson har sagt att partiet har nolltolerans inför rasism.

Bevis: Sverigdemorkaterna är rasister!

Antirasister och kommunister har länge sagt att Sverigedemokraterna ljuger. Att partiet rekryterat invandrare som agerar språkrör för partiets politik betyder inte att denna är mindre rasistisk. Invandrare kan såklart vara precis lika rasistiska som svenskar och anamma svensk herrefolks-chauvinism.

Den som trodde att partiet var fritt från rasism kan också lyssna på radioprogrammet Kalibers inslag om Sverigedemokraterna. I programmet, där tre reportrar gått in i partiet för att undersöka de verkliga förhållandena, gjordes grova rasistiska utspel på så gott som varenda sammankomst. På ett möte med SD:s kommunalpolitiska grupp i Göteborg pratade man om att invandrare är ”mer brottsbenägna” och att ”de inte vill jobba”. En SD:are, som fick medhåll av sina partikamrater, tyckte att invandrare är ”väldigt råa” och ”riktiga barbarer”, något som de ”har i ryggraden”. På ett annat möte, som skulle handla om skolpolitik, hetsade medlemmar mot somalier. En medlem berättade att hans son inte fick ta hem sin somaliska kompis. ”Om han hade släppt in honom skulle jag fått byta ut hela golvet”, sade han till de andra förtjusning. En annan medlem jämförde afghaner och afrikaner med hundar.

Om inte detta vittnar om SD:arnas rasism så kan man fråga sig vad rasism skulle innebära. I partitoppen står det inte bättre till: På en båtresa till Tallin lyckades reportrarna spela in partitoppar som sjöng med i vit makt-låtar som bl.a. handlade om att döda judar. Alla närvarande, inklusive ledaren Jimmie Åkesson, stämde sedan upp i en sång som hyllar mordet på Olof Palme.

SD:s rasism är inget nytt. Den har varit det sammanhållande kittet sedan partiets unga dagar, då det växte fram inom högerextrema kretsar och omfattade såväl mjukisrasister i kostym som hårdföra dubbelorganiserade nazister. De senaste årens ”putsning” handlar mycket om rent ytliga förändringar. Man har förvisso kapat de tätaste banden med nazistgrupper, men rasismen består.

Rasismen i Sverigedemokraternas politik

Det räcker egentligen med att kolla på den politik som Sverigedemokraterna saluför för att kunna dra slutsatsen att det handlar om ett rasistparti. Alla de problem som kapitalismen och klassamhället skapar handlar i Sverigedemokraternas värld om problem som skapats av ”massinvandringen”. Invandrare anses per definition vara ett problem, ”för många invandrare hotar den svenska nationella identiteten”. Partiet går konsekvent emot allt stöd till flyktingar och vill liksom sin danska motsvarighet Dansk Folkeparti göra det näst intill omöjligt för flyktingar att ta del av välfärden. Partiet var t.ex. anhängare av Moderaten Tobias Billströms förslag som syftade till att kriminalisera läkare som vill hjälpa papperslösa med vård.

Vill bedriva tvångsassimilationism

För de invandrare som ändå ska tas emot så vill partiet bedriva en s.k. ”assimilationistisk” politik. ”Assimilationism” på Sverigedemokraternas sätt handlar om att invandrare ska förvägras rätten att behålla och utveckla sitt eget språk och kultur. På så sätt ska de bli mer svenska tänker sig SD. Den ”svenska” kulturen ska samtidigt ”värnas”. Vad det betyder är oklart (ska vi tvingas äta mer surströmming kanske?), men Sverigedemorkaterna har länge varit motståndare till sådant som partiet uppfattar som ”osvenskt”: alltifrån byggandet av moskéer till tvåspråksundervisning och andra åtgärder som kan vara till invandrares fördel.

Populistiska lögner

Partiets agitation är konsekvent byggd på populism – med meningen att locka väljare genom förenklade och i grunden falska argument. Exempelvis försöker man systematiskt få det till att invandring betyder att pensionärerna får det sämre. Man nämner då inte alla de miljarder kr som svenska storföretag och banker håvar in på arbetarklassens arbete, kapital man skulle kunna hårdbeskatta för att se till att pensionärer såväl som andra arbetare fick den välfärd vi förtjänar. Man gör det också till en ”sanning” att invandring kostar en massa pengar för samhället. I själva verket utgör invandrare (oavsett vilka vi räknar in i begreppet) inte bara en stor konsumentgrupp, och därmed ett viktigt stöd för svensk kapitalism. Många invandrare utnyttjas också som billig arbetskraft av svenska kapitalister. Inom hotell- och restaurangbranchen, liksom i offentlig sektor, är invandrare proportionellt överrepresenterade. Det är ofta invandrarkvinnor som tar hand om svenska pensionärer, torkar dem i rumpan och bryr sig om dem på andra sätt – och oftast för en skitlön som ligger under den som svenska arbetare tjänar. Om detta säger Sverigedemokraterna inte ett ord. Inte heller om alla de invandrare som efter att ha arbetat betalar skattepengar som går direkt tillbaka till bl.a. pensionärer.

Ett högerparti

Överhuvudtaget går en sak som en röd tråd genom partiets politik: Man vill absolut inte kritisera högern eller kapitalismen för några av det svenska klasssamhällets problem. I praktiken är det ett erkännande. Sverigedemokraterna må kalla sig ett mitten-parti. Synar man deras förslag på ekonomisk politik så är det tydligt att partiet för en form av borgerlig politik. I principprogrammet slås ett slag för den privata äganderätten. Särskilt omhuldas småföretagsamhet. Partiets ekonomiska talesman Johnny Skalin har nyligen (17 april) berömt Moderatregeringens ekonomiska politik i vårbudgetten. Skalin vill liksom borgarna inte ge mer pengar till kommunerna (trots att välfärden står inför en omfattande slakt). Genom att ”begränsa invandringen” föreställer han sig istället att man ska kunna minska arbetsstyrkan till den ”faktiska” efterfrågan på jobb. Kapitalets rätt att sparka hundratusentals arbetare ifrågasätts inte, och det blir i synnerhet invandrade arbetare som ska betala för krisen.

Avslöja Sverigedemokraterna!

Det är viktigt att vi som vill stoppa framväxten av Sverigedemokraterna kan framhålla inte bara partiets rasistiska politik, utan också dess borgerliga inslag. Särskilt som partiet systematiskt försöker att rikta in sig på och vinna stöd från missnöjda socialdemokratiska arbetarväljare. Det gör man bl.a. genom att framställa sig som dem som försvarar välfärden mot nedskräningar. Som vi sett ovan finns lite substans i detta försvar av välfärden. Synar man partiets ekonomiska politik avslöjar sig partiet istället som en fiende till arbetare och förtryckta. I själva verket gör de allt vad de kan för att utnyttja den hårdare konkurrensen om arbetena som följer med kapitalismens kris för sin egen reaktionära dagordning. Med Sverigedemokraterna vid makten kan vi räkna med mer av repressiv högerpolitik.

Kommunister måste avslöja Sverigedemokraterna lögner. Vi måste ta strid mot rasismen i alla dess former. Sverigedemokraternas politik syftar till att splittra arbetarklassens motstånd. Mot deras rasism måste vi kämpa för förenat arbetarmotstånd, oavsett hudfärg eller härkomst, mot kapitalismen och den härskande klassen.

Gunnar

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Antirasism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s