Ur REVOLUTION Nr. 3 2009: Redaktionen har ordet!

Över 640 000 arbetslösa, det är lika många som två gånger invånarantalet i Malmö. Så spår Konjunkturinstitutet att situationen kommer att vara i slutet av 2010 om den ekonomiska krisen fortsätter att utvecklas. Det finns lite som talar för motsatsen. Just nu bedriver kapitalisterna en omfattande offensiv mot arbetarklassen – här och i internationell skala. Globalt beräknas över 51 miljoner människor hamna i arbetslöshet fram till nästa år som en följd av den kaptialistiska krisen. Det är svårt att förstå omfattningen av den enorma sociala kris som den ekonomiska krisen för med sig.

Vi ungdomar står först på tur att avskedas och få våra möjligheter begränsade av kapitalisternas kris. Redan är arbetslösheten 26 procent för unga arbetare under 24 års ålder. Tillsammans med invandrare och kvinnor, som också är överrepresenterade inom lågbetalda arbeten i offentlig sektor, står vi nu inför omfattande angrepp i form av nedskärningar och jobbslakt.

Nedskärningar i kommuner och landsting är en direkt effekt av krisen. När kapitalisterna vägrar investera sparkas massvis med arbetare, vilket får till konsekvens att skatteintäkterna för kommunerna minskar. Eftersom borgarregeringen är fast besluten om att inte skuldsätta sig vill den låta arbetarklassen stå för dessa kostnader – genom försämrad skola, barnomsorg och vård.

Vi kan inte acceptera kapitalisternas kris. Det var inte vi som orsakade den och vi borde inte heller betala priset för den! Men för att stoppa kapitalisternas slakt på vår framtid behövs kamp. Vi får inget gratis. Bara byggandet av en revolutionär arbetarrörelse, där vi använder vår kollektiva styrka – genom strejker, ockupationer och demonstrationer – kan vi stoppa kapitalisternas angrepp och vända vårt försvar till en offensiv mot hela det kapitalistiska systemet.

Alternativet till att inte kämpa är att tillåta reaktionen växa. Samtidigt som den sittande regeringen bedriver en arbetarfientlig politik och fortsätter att skicka tillbaka flyktingar till krigen i Irak och Afghanistan håller Sverigedemokraterna på med att intensifiera sin propaganda för att komma in i EU-parlamentet i valet den 7 juni. Nästa år hoppas partiet komma in i riksdagen.

Det här numret av REVOLUTION ägnas åt att bl.a. belysa Sverigedemokraternas rasistiska politik. Vi uppmanar också våra läsare att ansluta sig till den antirasistiska kampen genom att hjälpa till att bygga Nätverket Mot Rasism. Utöver detta skriver vi bl.a. om ockupationen av Afghanistan, om LO-ledningen och fackets roll i klasskampen och om varför den nya skollagen är dålig. Vi besvarar också frågan om vad som är ett revolutionärt program. Vi hoppas som vanligt att vår tidning ska inspirera till socialistiskt engagemang och kamp. Trevlig röd läsning!

Tidningsredaktionen

Annonser
Det här inlägget postades i Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s