Dags att avgå, Wanja?

På grund av stormen som följde LO-ordföranden Wanja Lunby-Wedins senaste snedsteg i samband med AMF-skandalen avgår hon nu ur AMFs med fleras styrelser. Men sin post som LOs ordförande lämnar hon inte, trots tryck från medlemmar och vissa ombudsmän.

AMF-skandalen har åter väckt till liv den förargelse över LO-topparna som finns hos stora delar av den svenska arbetarklassen. Varför tjänar de så mycket? Varför beter de sig som direktörer? Varför säljer de ut vår kamp?

Fackets toppar tjänar enorma summor på deras position som medlare mellan arbete och kapital. De har en fot på varje sida.

Wanja Lunby-Wedin hade under 2008 en årsinkomst på 1 117 627 kr. Från styrelseuppdrag tjänade hon 401 000 kr. Hennes fackliga månadslön låg 2008 på 59 766 kr.

Sture Nordh, ordförande för TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) hade under 2008 in årsinkomst på 1 465 592 kr. Hans fackliga månadslön låg på 93 000 kr.

Hans Tilly, ordförande för Byggnads, hade under 2008 en årsinkomst på 876 487 kr. Hans fackliga månadslön låg på 52 160 kr.

Ylva Thörn, ordförande för Kommunal, hade under 2008 en årsinkomst på 1 003 323 kr och en facklig månadslön på 62 795 kr. (Källa: Metro 2009-03-27)

Såhär tycker vi (citat ur REVOLUTIONs internationella program):

”Fackföreningspamparna idag får mycket högre löner än de medlemmar de är valda att representera. De är bundna till kapitalismen genom en evig cykel av kompromisser och förhandlingar. Deras funktion är ofta att sälja ut arbetarna för att få igenom avtal med kapitalisterna.

REVOLUTION uppmanar arbetare att kämpa med fackföreningsledningen när det är möjligt, och mot den när det är nödvändigt. /…/

• Alla fackföreningsledare ska ha en lön som motsvarar medellönen hos dem de representerar.
• Ledarna ska regelbundet väljas av sina medlemmar och de ska kunna återkallas när som helst.”

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp, Debatt, Marxism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s