Stockholm: Rapport från torgmöte mot USA:s krig

bild19

På lördagen deltog medlemmar i Revolution Stockholm på den protest som Nätverket mot Krig arrangerade i Stockholm. Det är nu 6 år sedan USA invaderade Irak, vilket med den påföljande ockupationen lett till ett fördjupande av den katastrof som imperialismens terror mot det irakiska folket inneburit. Flera talare avlöpte varandra under den timme torgmötet pågick. Kampen för Palestinas frihet och för ett gentemot USA-imperialismen fritt Afghanistan nämndes.

Trots att mycket viktigt och sant sades, lyckades dock ingen av talarna säga något om behovet av att arbetarklassen involveras i den antiimperialistiska kampens första front, och att arbetarna i västvärlden har till uppgift att stödja sina klassbröder och -systrar i de ockuperade och förtryckta länderna genom kollektiva aktioner mot såväl imperialistiska intressen som gentemot våra egna borgare (som ju stödjer USA:s krigsansträngningar).

Den nationalistiskt och stalinistiskt färgade politik som den nuvarande ”klasslösa” hållningen uttrycker, och som idag genomsyrar Nätverket mot Krig, har också en del av ansvaret för att antikrigsrörelsen gått tillbaka så kraftigt. Under gårdagen deltog bara drygt 200 personer på torgmötet. Förklaringen är enkel: Man hade inte något mer att erbjuda än nya demonstrationer mot kriget när det begav sig 2003, när det som egentligen behövdes var en kampanj inom LO för strejker och direkta aktioner mot kriget. Inför den konfrontation som detta skulle innebära med den socialdemokratiska fack- och partibyråkratin förskräcktes de stalinistiska och vänsterreformistiska krafterna i NMK (om de överhuvudtaget tänkte tanken på sådana initiativ). Självklart finns även andra faktorer som bidragit till att rörelsen idag är begränsad till främst ett skikt av aktivister som var aktiva även innan 2003, men vi tröttnar inte på att framhålla de katastrofala resultat som klassamarbetspolitiken från de stalinistiska krafterna inneburit och innebär.

Efter att ha sålt lite tidningar och lyssnat på talarna begav sig en grupp medlemmar till Söder och beprydde kvarteren i närheten av Kafé 44 med organisationens nya klistermärken.

Vi nåddes idag av nyheten att två medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna angripits av nazister efter torgmötet, och publicerar ett separat stöduttalande för detta.

REVOLUTION

bild21

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Mellanöstern, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s