Ur nr.2/2009: Kapitalismens kris – inget vi måste acceptera!

Så gott som varje dag hör vi om nya varsel och banker som krisar. Under det förra årets sista tre månader sades 57 000 arbetare upp. Det var den värsta tremånadersperioden sedan den svenska bankkrisen 1991. Och värre blir det – under 2009 och 2010 förutspår de flesta ekonomer och prognosmakare att arbetslösheten, som idag ligger på över 300 000, kommer att öka upp till 10 procent. Det skulle betyda att ungefär en halv miljon arbetare kommer att stå utan jobb.

Det som är speciellt med den nuvarande krisen är att den inte bara gäller i en eller ett par länder. Tvärtom är det en kris som nu sveper över hela världen. Så gott som hela Europa har dragits in i krisen. Överallt sparkas arbetare samtidigt som kapitalisterna pressar dem som får behålla sina jobb att arbeta hårdare. I USA har flera miljoner amerikaner förlorat sina hem, och mot slutet av 2009 kan det vara så många som 25 miljoner som är arbetslösa där. Krisen har också spridit sig till Japan och Kina, och den kommer att slå mycket hårt på de halvkoloniala ländernas ekonomier i Sydostasien, Mellanöstern, Afrika och Sydamerika. ILO (International Labour Organisation) som är en FN-institution som undersöker arbetsförhållanden, räknar med att så många som 51 miljoner människor kommer att bli arbetslösa världen över under de kommande två åren.

Den nuvarande krisen har ett internationellt djup som drar ner alla nationella ekonomier. Inget enskilt land kan själv ta sig ur krisen på något enkelt sätt. Det är inte så konstigt med tanke på hur sammanflätade olika länders ekonomier är med varandra idag. Ett exempel på det är den svenska bilindustrins kris – som kraschade till stor del som en konsekvens av att amerikaner, p.g.a. krisen där, blev för fattiga för att ha råd att köpa nya Volvo och Saab-bilar.

Varför krisar kapitalismen?
Varför krisar kapitalismen? Det finns inte plats att förklara hur vi ser på det i detaj just här. Men vi kan konstatera följande: Kapitalismens kriser är inte olyckliga undantag. De återkommer med jämna mellanrum eftersom kapitalismen behöver dem för att överleva som system. Kapitalister försöker hela tiden att öka sin vinst på bekostnad av arbetarklassen (”jobba hårdare!”) och på sina konkurrenter (”vi ska vara bäst på marknaden!”). Detta leder till att enorma motsättningar byggs upp i systemets själva maskineri under perioderna av ”högkonjunktur” – motsättningar som sedan exploderar i kriser med oerhört destruktiva konsekvenser som följd. När för många kapitalister, av dem som bäst klarar sig i den intensiva konkurrensen, har samlat på sig för mycket kapital som inte kan investeras till en tillräckligt hög vinst (vilket sker var 7-10 år) – ja då ”stannar” själva systemet av. Sådana situationer har vi vid börskrascher, eller i exempelvis hushållsbubblor som spricker. Men roten till problemet ligger i den ”verkliga” ekonomin. Kapitalisterna blir pessimistiska, bankerna vill inte låna ut pengar, företagen går i konkurs. Detta är vad vi nu kan se.

Krisen är ett sätt, en funktion, för kapitalismen för att lägga grunden för en ny våg av investeringar i produktionen – en ny högkonjunktur. Det gör den genom att krisen tvingar de stackars kapitalisterna att avskeda arbetare, pressa ner lönerna, pressa ned priserna på fabriker och annan produktionsutrustning, genom att försämra arbetsförhållandena för arbetare ännu mer (så att det blir lättare att pressa arbetare att jobba hårdare), med mera. När sakernas tillstånd blivit tillräckligt dåligt för arbetarklassen, och när de kapitalister som inte klarar konkurrensen gått under, ser storkapitalisterna en ljusning, och så börjar de investera igen. Så fungerar kapitalismen.

Ett sjukt system
Det är ganska uppenbart att detta är ett helt absurt, cyniskt och mycket destruktivt system. Kapitalisterna försöker helt enkelt att lasta oss arbetare för kostnaderna för deras eget systems inneboende tendens till kriser. Detta innebär hårdare angrepp på våra rättigheter och vår levnadsstandard. Överallt ifrågasätter borgarna våra fackliga rättigheter, våra löneanspråk, och så vidare. När konkurrensen om arbeten ökar (då det blir färre jobb att dela på) finns risken att rasister går framåt, då dessa lyfter fram en enkel syndabock, invandrarna. Risken finns också att sexistiska krafter, som kräver att kvinnor ska stå hemma bakom spisen och serva sin arbetande man, går framåt. Krisen ger helt enkelt bränsle åt de mest reaktionära krafterna, inklusive fascistiska tendenser. Dessutom destabiliserar krisen situationen mellan olika länder. Kapitalister i det ena landet försöker att få ett annat lands kapitalister att betala för krisen med konsekvensen att risken för handelskrig och väpnade konflikter snabbt ökar.

Vi har inte råd med systemet
För oss ungdomar är det dags att inse att vi inte har råd med det här systemet. Vi är de första som får gå när cheferna säger upp visstidsanställda. Vi är de första som drabbas när lönerna minskar. Det är vi som i högst antal kastas ut i arbetslöshet, och det är vi som får minst stöd att klara oss i denna ofrivilliga påtvingade situation. Arbetslösheten i sin tur är en källa till massor av problem. Bostadslöshet och andra praktiska bekymmer som följer av fattigdom och en utsatt situation på arbetsmarknaden blandas med psykisk ohälsa som ofta har sitt upphov i en känsla av att inte vara önskad och efterfrågad. Känslan av vanmakt över möjligheten att styra över sin framtid, känslan av att samhället skiter i vad vi har att komma med, leder lätt till att vi vänder oss bort frågor som gäller hur samhället fungerar och hur det kan förändras.

Samtidigt är det vår framtid som raseras. Det är våra möjligheter att utvecklas som människor och bidra till att skapa ett bra samhälle för alla, som begränsas. Och allt för att kapitalisterna ska fortsätta att bli rikare på vår bekostnad. Vi måste inte acceptera detta – vi kan inte göra det!

Slå tillbaka!
REVOLUTION anser att det är kapitalisterna och ingen annan som ska betala krisens kostnader. Här och nu kämpar vi bl.a. för att få unga arbetare att ta upp och kämpa för följande krav när de ställs för hot om avsked och nedskärningar:

– Vägra acceptera avskedanden! Vid hot om avsked: ockupera arbetsplatserna och kräv att kapitalisten öppnar upp räkenskapsböckerna. Om det visar sig att kapitalisten inte har råd, kämpa för att företaget tas över av arbetarna utan någon kompensation till kapitalisten. Organisera produktionen efter behov och dela på arbetet.

– Kräv att de banker som inte lånar ut pengar och att de storföretag som avskedar förstatligas under de anställdas kontroll. Ingen kompensation till höjdarna. Omorganisera produktionen till att vara inriktad på att tillfredsställa våra samhälleliga behov istället för att ge vinst åt kapitalisterna.

– Förstatliga byggföretagen och beskatta storkapitalet så att nya billiga hyresrätter kan byggas för oss som står i de nuvarande ständigt växande bostadsköerna. Bygg ut ungdomsgårdar med tillräckliga resurser i varje arbetarområde. Ge oss en meningsfull framtid, investera i skolor och universitet. Gratis kollektivtrafik nu!

– Ingen ska behöva vara arbetslös. För meningsfulla arbeten med godtagbara löner som bidrar till samhällets bästa. Skapa dem genom att beskatta de rika.

Bygg en revolutionär rörelse
REVOLUTION inser att varje krav som vi tar upp innebär en utmaning för det nuvarande systemet. Vi har inga illusioner om att kapitalisterna kommer att ge bort sin makt eller sina pengar till arbetarklassen. Därför kämpar vi här och nu för att organisera arbetarungdomar i en revolutionär rörelse där vi kan samordna våra strider här i Sverige och internationellt – för att hjälpa och lära av varandra. Det är hög tid att inse att kampen mot kapitalismen måste vara en revolutionär kamp, och att arbetarklassen måste agera för sina egna klassintressen för att försvara sig mot den nuvarande borgerliga offensiven.

Gunnar

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s